Tegels verwijderen in badkamer (wand en vloer)

21 december 2020

Je wilt graag de huidige tegels in je badkamer verwijderen van wand en/of vloer, want de badkamertegels worden vernieuwd. Om plaats te maken voor die mooie nieuwe badkamertegels moeten eerst de huidige tegels verwijderd worden. Het kan namelijk voorkomen dat het niet mogelijk is om over de oude tegels heen te plakken. In dat geval zit er dus niks anders op dan de huidige tegels te verwijderen uit de badkamer om zo aan de slag te gaan met de nieuwe.

Alleen hoe ga je hiermee van start? Dat leggen we in deze blog uit.

Populaire badkamertegels

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten en vormen badkamertegels. De keus in badkamer vloer en wandtegels is daarom ook reuze. Een populaire en meest bekende soort als badkamertegel zijn de keramische tegels. Een keramische tegel bestaat uit klei en biedt vele voordelen. Mozaïek en metrotegels zijn bijvoorbeeld mooie keramische badkamertegels. Keramische tegels in de badkamer kennen dus meerdere voordelen, zoals:

  • Ze zijn duurzaam
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Super hygiënisch
  • Duurzaam
  • Een unieke tegel
badkamertegels verwijderen

Voordat wand en vloertegels dus verwijderd dienen te worden is het belangrijk om al nieuwe tegels te hebben. Het proces van het plaatsen van nieuwe tegels gaat dan tenslotte veel sneller wanneer je de nieuwe tegels al in huis heeft liggen. Voor advies en hulp bij het kiezen van een passende badkamertegel kun je ook altijd bij ons terecht. Als je een keus hebt gemaakt gaat vervolgens het echte werk beginnen.

Onderzoek doen bij de huidige tegels

Wacht nog even met het pakken van de sloophamer en ga eerst de huidige tegels onderzoeken. Bekijk hoe de tegels zijn aangebracht. Zijn de tegels in de specie gezet of zijn de tegels verlijmd? Vandaag de dag worden tegels altijd verlijmd. Echter was dit in de jaren 70 en 80 wel anders. Toen werden de tegels in de specie gezet. Bij deze manier van plaatsen zit de specie vast aan de tegel maar ook vast op de muur of vloer. Zijn de huidige tegels in de specie gezet? Dan komt er echt fysieke kracht bij aan te pas om deze tegels te verwijderen. Zo heb je zwaarder gereedschap nodig, denk hierbij aan een breekhamer ( kango ) met een scherpe platte beitel. Of een breekhamer met compressor. Houd er dus rekening mee dat dit een intensieve klus is.

Zijn de wantegels verlijmd? Dan zijn er twee manieren waarop dit kan zijn gedaan. Met pastalijm of met poederlijm. Bij verlijming met pastalijm is het gemakkelijker om de tegels te verwijderen. Poederlijm kan behoorlijk vastzitten aan tegel en muur. Wanneer de tegels met pastalijm aan de wanden zijn bevestigd ga je als volgt te werk:

Begin in een hoek de tegels te verwijderen met een brede houten beitel en hamer. Heb je eenmaal een begin dan zal je zien dat de tegels vrij gemakkelijk loskomen. Bij verlijming met poederlijm breken de tegels vaak in kleine stukjes af omdat de tegel vaster aan de ondergrond zit. Bij verlijming van vloertegels is trouwens altijd poederlijm toegepast.

Wandtegels verwijderen

Tegels verwijderen uit badkamer met vloerverwarming

Zit er vloerverwarming onder de huidige vloertegels? Ga in dat geval extra voorzichtig te werk. Je wilt natuurlijk geen lekkage veroorzaken in het leidingwerk van de vloerverwarming. Denk er daarom om dat je niet te diep in de muur steekt met een beitel of kango. Er kunnen namelijk altijd leidingen, zowel stroom als water, in de muur zitten. Deze wil je liever niet beschadigen. Als de tegels zijn verlijmd op de vloer is het prima om deze klus zelf te klaren. Als de tegels met specie of cement zijn gelegd dan is de kans op beschadigingen wel groter. Houd daar dus ook rekening mee. Gebruik daarom het juiste materiaal om de vloerverwarming niet te beschadigen. Hieronder vind je een overzicht voor het veilig verwijderen van tegels in combinatie met het juiste materiaal.

Bij verlijmde tegels: Een brede (houten) beitel, hamer, brede schroevendraaier, werkhandschoenen, veiligheidsbril, stofkapje. Bij tegels die in de specie zijn gezet: Een kango hamer, boorhamer met beitel, ademmasker, werkhandschoenen, veiligheidsbril, stofkapje. Let hierbij dus wel goed op met de combinatie van vloerverwarming als dit aanwezig is.

De puntjes op de i zetten

Met het verwijderen van wand en vloertegels is het belangrijk om veilig te werk gaan. Gebruik daarom dus ook altijd een veiligheidsbril en een stofkapje. Als het sloopwerk is geslaagd zijn de puntjes op de i zetten natuurlijk ook belangrijk. Je wilt tenslotte een mooi en compleet eindresultaat. Het is daarom vaak noodzakelijk om na het sloopwerk wanden en/of vloeren opnieuw te stucen of te egaliseren. Vaak ontkom je hier niet aan. Zorg er dan wel voor dat je de ondergrond opnieuw gaat primeren met primer ter verbetering van de hechting en het opheffen van de zuiging. Ook het waterdicht maken met kimband is een pré.

Tegels verwijderen badkamer tips

Gouden tip

Je kunt altijd 1 keer over bestaande tegels heen plakken. Het is wel noodzakelijk dat je de tegels eerst goed ontvet en vervolgens gaat primeren met de sopro HPS 673. Hierdoor breng je een ruw laagje aan op de tegels door het korreltje wat in de hechtprimer zit wat voor een optimale hechting zorgt. Het is dan wel aan te raden om de tegels te verlijmen met een poederlijm. De poederlijm tegel op tegel zorgt er voor dat de droogtijd van de lijm beperkt blijft. Bovendien is poederlijm kwalitatief beter dan pastalijm.

Heb je een vraag over tegels verwijderen in de badkamer of behoefte aan advies voor het uitzoeken van nieuwe badkamertegels? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma

Lees meer over: De 9 tegeltrends van 2024 op een rij
de 9 tegeltrends op een rij

Nieuw!

De 9 tegeltrends van 2024 op een rij

Lees meer over: Badkamertrends 2024
badkamertrends van 2021

Nieuw!

Badkamertrends 2024

Lees meer over: Woonkamer tegels: de trends van 2024
Woonkamer tegel trends 2021

Nieuw!

Woonkamer tegels: de trends van 2024