Badkamertegels verwijderen van wand en vloer

21 december 2020

U wilt graag de huidige badkamertegels verwijderen van wand en vloer, want uw badkamertegels worden vernieuwd. Om plaats te maken voor die mooie nieuwe badkamertegels moeten eerst de huidige tegels verwijderd worden. Het kan namelijk voorkomen dat het niet mogelijk is om over de oude tegels heen te plakken. In dat geval zit er dus niks anders op dan de huidige badkamertegels verwijderen van wand en vloer om zo aan de slag te gaan met de nieuwe.

Alleen hoe gaat u hiermee van start? Dat leggen we in deze blog uit.

Populaire badkamertegels

Er zijn natuurlijk allerlei verschillende soorten en vormen badkamertegels. De keus in badkamer vloer en wandtegels is daarom ook reuze. Een populaire en meest bekende soort als badkamertegel zijn de keramische tegels. Een keramische tegel bestaat uit klei en biedt vele voordelen. Mozaïek en metrotegels zijn bijvoorbeeld mooie keramische badkamertegels. Keramische badkamertegels kennen dus meerdere voordelen, zoals:

  • Ze zijn duurzaam
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Super hygiënisch
  • Duurzaam
  • Een unieke tegel
badkamertegels verwijderen

Voordat wand en vloertegels dus verwijderd dienen te worden is het belangrijk om al nieuwe tegels te hebben. Het proces van het plaatsen van nieuwe tegels gaat dan tenslotte veel sneller wanneer uw nieuwe tegels al in huis heeft liggen. Voor advies en hulp bij het kiezen van een passende badkamertegel kunt u ook altijd bij ons terecht. Als u een keus heeft gemaakt gaat vervolgens het echte werk beginnen.

Onderzoek doen bij de huidige tegels

Wacht nog even met het pakken van de sloophamer en ga eerst de huidige tegels onderzoeken. Bekijk hoe de tegels zijn aangebracht. Zijn de tegels in de specie gezet of zijn de tegels verlijmd? Vandaag de dag worden tegels altijd verlijmd. Echter was dit in de jaren 70 en 80 wel anders. Toen werden de tegels in de specie gezet. Bij deze manier van plaatsen zit de specie vast aan de tegel maar ook vast op de muur of vloer. Zijn uw huidige tegels in de specie gezet? Dan komt er echt fysieke kracht bij aan te pas om deze tegels te verwijderen. Zo heeft u zwaarder gereedschap nodig, denk hierbij aan een breekhamer ( kango ) met een scherpe platte beitel. Of een breekhamer met compressor. Houd er dus rekening mee dat dit een intensieve klus is.

Zijn uw wantegels verlijmd? Dan zijn er twee manieren waarop dit kan zijn gedaan. Met pastalijm of met poederlijm. Bij verlijming met pastalijm is het gemakkelijker om de tegels te verwijderen. Poederlijm kan behoorlijk vastzitten aan tegel en muur. Wanneer uw tegels met pastalijm aan de wanden zijn bevestigd gaat u als volgt te werk:

Begin in een hoek de tegels te verwijderen met een brede houten beitel en hamer. Heeft u eenmaal een begin dan zult u zien dat de tegels vrij gemakkelijk loskomen. Bij verlijming met poederlijm breken de tegels vaak in kleine stukjes af omdat de tegel vaster aan de ondergrond zit. Bij verlijming van vloertegels is trouwens altijd poederlijm toegepast.

Wandtegels verwijderen

Badkamertegels verwijderen met vloerverwarming

Zit er vloerverwarming onder uw huidige vloertegels? Ga in dat geval extra voorzichtig te werk. U wilt natuurlijk niet lekkage veroorzaken in het leidingwerk van uw vloerverwarming. Denk er daarom om dat u niet te diep in de muur steekt met een beitel of kango. Er kunnen namelijk altijd leidingen, zowel stroom als water, in de muur zitten. Deze wilt u liever niet beschadigen. Als de tegels zijn verlijmd op de vloer is het prima om deze klus zelf te klaren. Als de tegels met specie of cement zijn gelegd dan is de kans op beschadigingen wel groter. Houd daar dus ook rekening mee. Gebruik daarom het juiste materiaal om de vloerverwarming niet te beschadigen. Hieronder vindt u een overzicht voor het veilig verwijderen van tegels in combinatie met het juiste materiaal.

Bij verlijmde tegels: Een brede (houten) beitel, hamer, brede schroevendraaier, werkhandschoenen, veiligheidsbril, stofkapje. Bij tegels die in de specie zijn gezet: Een kango hamer, boorhamer met beitel, ademmasker, werkhandschoenen, veiligheidsbril, stofkapje. Let hierbij dus wel goed op met de combinatie van vloerverwarming als dit aanwezig is.

De puntjes op de i zetten

Met het verwijderen van wand en vloertegels is het belangrijk om veilig te werk gaan. Gebruik daarom dus ook altijd een veiligheidsbril en een stofkapje. Als het sloopwerk is geslaagd zijn de puntjes op de i zetten natuurlijk ook belangrijk. U wilt tenslotte een mooi en compleet eindresultaat. Het is daarom vaak noodzakelijk om na het sloopwerk wanden en/of vloeren opnieuw te stucen of te egaliseren. Vaak ontkomt u hier niet aan. Zorg er dan wel voor dat u de ondergrond opnieuw gaat primeren met primer ter verbetering van de hechting en het opheffen van de zuiging. Ook het waterdicht maken met kimband is een pré.

Tegels verwijderen badkamer

Gouden tip

U kunt altijd 1 keer over bestaande tegels heen plakken. Het is wel noodzakelijk dat u de tegels eerst goed ontvet en vervolgens gaat primeren met de sopro HPS 673. Hierdoor brengt u een ruw laagje aan op de tegels door het korreltje wat in de hechtprimer zit wat voor een optimale hechting zorgt. Het is dan wel aan te raden om de tegels te verlijmen met een poederlijm. De poederlijm tegel op tegel zorgt er voor dat de droogtijd van de lijm beperkt blijft. Bovendien is poederlijm kwalitatief beter dan pastalijm.

Heeft u een vraag over badkamertegels verwijderen van wand en vloer of behoefte aan advies voor het uitzoeken van nieuwe badkamertegels? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma

Klanten beoordelen Vlagsma Tegelwalhalla met 9.1 van de 10. Gebaseerd op 298 ervaringen. Bekijk hier onze 298 beoordelingen via The Feedback Company