GASTBLOG | 3 tips voor de aanschaf van dimmers

11 januari 2022

Verlichting is een van de belangrijkste elementen bij een interieurontwerp. De verlichting in een kamer kan een grote invloed hebben op de stemming, en het kan het verschil maken tussen een kaal ogende ruimte of een ruimte met een gezellige sfeer. Met dimmers kun je het lichtniveau aanpassen van helder naar donker om de perfecte sfeer te creëren voor iedere gelegenheid. Dimmers zijn niet alleen effectief voor het creëren van verschillende lichtschema’s, maar ze dienen ook als energie-efficiënt alternatief voor standaard lichtschakelaars. Toch is de installatie van dimmers niet iets dat iedereen met gemak kan doen; er is wel enige expertise voor nodig. Als je van plan bent dimmers huis te installeren, zijn hier enkele nuttige tips om in gedachten te houden voordat je begint.

Plan het verlichtingsschema

Dimmers zijn geschikt voor elke locatie in huis, maar het is belangrijk om de verlichtingsbehoeften van een ruimte te overwegen voordat je de dimmers aanschaft. Als je bijvoorbeeld een hele kamer moet verlichten, volstaat een dimschakelaar niet; je kunt dan beter een schakelaar met meerdere niveaus gebruiken of een paneel waarmee je meerdere lampen vanaf één punt kunt bedienen. Enkelpolige schakelaars zijn dimmers waarmee je één lichtbron vanaf één plaats kunt bedienen. Eenpolige schakelaars zijn het beste voor verlichting op één muur of bijvoorbeeld een kookeiland of een bureau. 

Driewegschakelaars worden gebruikt om twee afzonderlijke lichtbronnen vanaf één plaats te bedienen, zoals twee wandarmaturen die in verschillende kamers zijn aangesloten. Het is van belang om vooraf een verlichtingsschema op te stellen zodat je precies weet wat je nodig hebt om een ruimte zo goed mogelijk te verlichten.

Het type verlichting

Niet alle lampen zijn compatibel met dimmers. Gloeilampen zijn niet compatibel met dimmers, terwijl de meeste dimbare LED- en fluorescentielampen dat wel zijn. Als je van plan bent gloeilampen te gebruiken, moet je een speciaal type dimmer installeren. Bij fluorescentielampen is het ook handig om de verpakking van de lamp controleren om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn. 

Zorg ervoor dat de bedrading in orde is

Dimmers zijn bedoeld voor gebruik met standaard 120 volt circuits. Voordat je dimmers installeert, moet je ervoor zorgen dat de bedrading voldoet aan de voorschriften en de standaard bedradingsmethoden volgt. Het wordt aanbevolen een gekwalificeerde elektricien in te huren om deze service uit te voeren. Sommige bedradingscircuits moeten mogelijk opnieuw worden aangesloten door een gekwalificeerde elektricien om dimmers aan te brengen

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare