GASTBLOG | De badkamer tegelen: zo pak je het aan!

13 oktober 2023

Als je je badkamer aan het verbouwen bent, zijn er een hoop praktische zaken om te regelen voordat je kunt beginnen met inrichten. Je moet misschien een nieuwe dakdoorvoer kopen om de vochtige lucht af te voeren en de badkamer straks goed te kunnen ventileren, zorgen dat alle aansluitingen voor het sanitair op de juiste plek zitten en de elektra op orde hebben voor de verlichting. Maar dan kan het leuke gedeelte beginnen: het tegelen van de badkamer! Twijfel je eraan of je dit wel zelf kunt? Neem de volgende tips goed door en wie weet betegel je binnenkort je nieuwe badkamer!

Maak een legplan

Maak een legplan voordat je begint met tegelen. Meet de muur die je wilt betegelen en de tegels die je gaat gebruiken, zodat je kunt bepalen hoe je de muur het voordeligst kunt tegelen. Je kunt kijken hoe je uitkomt als je zou tegelen met zo min mogelijk snijverlies. Dit houdt in dat je zoveel mogelijk hele tegels gebruikt en dus zo min mogelijk hoeft te versnijden en verspillen. Maar houd ook rekening met hoe je optisch uitkomt. Zoveel mogelijk hele tegels gebruiken is bijvoorbeeld niet mooi als dit betekent dat je op het eind van elke rij een heel smal stukje tegel moet gebruiken om uit te komen. Puzzel dus eerst zonder lijm, bijvoorbeeld op de vloer ter indicatie, om te zien hoe je het beste uitkomt.

Een goede start

Voor een geslaagd resultaat, is de juiste positie van de allereerste tegel van cruciaal belang. Neem dan ook de tijd om de positie van de eerste tegel te bepalen, want hier baseer je de rest van je tegelwerk op. En ga je eenmaal schuin, dan is er geen weg meer terug. Begin onderaan de muur, maar sla de onderste tegelrij nog even over. Dan kun je boven die eerste tegel een streepje zetten en met behulp van een waterpas een lange lat horizontaal tegen de muur plaatsen. Nu kun je de eerste rij tegels hier op tegelen, zodat je zeker weet dat je recht gaat. 

Lijmen en voegen

Als je tevreden bent met je legplan, kun je echt gaan beginnen. Schep met een troffel de tegellijm op de lijmkam, druk deze goed aan en trek hem in een horizontale beweging over de muur. Omdat tegellijm erg snel droogt, kun je het beste steeds een klein stukje muur van lijm voorzien – in ieder geval nooit een groter oppervlak dan je in 20 minuten kunt tegelen. Door tegelkruisjes tussen de tegels te plaatsen, kun je ze gelijkmatig uitzetten. Als na 24 uur de lijm goed droog is, kun je beginnen met voegen. Breng met een voegspaan in diagonale richting het voegsel aan op de tegels. Als je de muur hebt volgesmeerd en het voegsel is opgedroogd, kun je met een voegspons de resten van de tegels verwijderen. En dan is het tijd om te genieten van je zelf betegelde badkamermuur!

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare