GASTBLOG | Duurzame houten designmeubelen 

3 januari 2023

De houten meubels van Pilat&Pilat zijn ingetogen, stoer én eigenzinnig: ze maken het verschil. De tafels, kasten en banken zijn met liefde en oog voor design gemaakt. Ze vormen de basis van sfeervolle interieurs: een plek om thuis te komen en samen te genieten, aandacht te hebben voor elkaar. De meubels gaan langer dan een leven mee. Sterker nog, het zijn erfstukken van de toekomst. 

De ontwerpen zijn ingetogen en warm. Het heldere handschrift van Pilat&Pilat is even herkenbaar als tijdloos. Eerlijk vakmanschap vormt de basis van onze massief houten meubels, dichtbij de natuur gemaakt. Ze gaan duurzaam om met de pure materialen: eiken, walnotenhout en licht iepen. De afwerking is natuurlijk, met olie en zeep. De kracht van Pilat&Pilat schuilt in eenvoud: heldere lijnen, evenwichtige ontwerpen en zichtbare houtverbindingen. 

Pilat&Pilat wil bijdragen aan een groter waardebesef aangaande de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van meubelen. Pilat&Pilat: ‘een duurzame verwerking van het hout zit in onze natuur, daarnaast zetten wij bewust de constructie van het meubel in het licht waardoor een echtheid en puurheid ontstaat die elk tijdperk overstijgt.’ Wat echt is blijft en kan worden doorgegeven. U haalt met een Pilat&Pilat meubel met recht een duurzaam meesterwerk in huis. 

Friesland, betrouwbaarheid en karakter 

Vanuit de bron, een prachtige gerestaureerde boerderij in Twijzel, werken de ontwerpers van het Friese meubelmerk Pilat&Pilat vol passie aan het creëren en verfijnen van unieke ontwerpen. Door te werken met massief hout creëert het team van Pilat&Pilat tijdloze ontwerpen. De designs zijn eenvoudig, maar wel op een bijzondere manier gemaakt. Het absolute vakmanschap straalt van de details en de constructie af. 

Met het oog voor functionaliteit en liefde voor het ambacht is de collectie inmiddels uitgegroeid tot een essentiële vanzelfsprekendheid. Elk meubelstuk krijgt een passende naam van een familielid, zo is er inmiddels een hele ‘Famylje’ collectie ontstaan vol karaktervolle ontwerpen.  

Een mooi voorbeeld van zo’n karakteristiek en tijdloos meubelstuk is de prachtige Pake Sytse eetkamertafel. Deze robuuste tafel is uitgerust met een uitgesproken onderstel, dat gebaseerd is op de Friese klokkenstoel. Het ontwerp is inmiddels ruim 10 jaar onderdeel van de Famylje collectie. De Pake Sytse eetkamertafel is verkrijgbaar in verschillende basisvormen, afmetingen en houtsoorten.  

‘Pake Sytse: de tafel waarin alles samenkomt:  
de Friese cultuur, kunst, het ambacht en familie’ 

Pilat&Pilat heeft een eigen fabriek in Bosnië: ambacht en duurzaamheid 

Pilat&Pilat maakt alle meubels in de eigen fabriek. Die staat in Bosnië, waar ze het ambacht van houtbewerken heel goed beheersen. Zo’n zestig vakbekwame meubelmakers ‘spreken de taal’ van Pilat&Pilat en kennen het heldere handschrift door en door. Voor de ‘Famylje’ collectie selecteren zij zelf het beste hout in de droogkamers. Vervolgens kiezen ze de juiste delen voor elk meubel. 

‘Het mooiste hout, heldere ontwerpen en de beste ambachtsmensen: dát maakt de meubelen van Pilat&Pilat  
zo puur en eerlijk.’ 

De boomgaard van Bosnië 

De fabriek van Pilat&Pilat staat middenin het groene Bosnië. Het land is rijk aan bossen, en ook particulieren beschikken vaak over hun eigen gaard. Pilat&Pilat koopt voor de productie graag particulier hout aan, via kleine bedrijven. De kwaliteit is hoog, de lijnen zijn kort en voor de Bosniërs is de boomgaard van oudsher een duurzame oudedagsvoorziening. Na jarenlange oogst van noten en kersen, raken bomen rijp voor de kap. De opbrengst van enkele bomen garandeert een winter lang inkomsten voor de familie. De jongste generatie zorgt steeds voor aanplant van nieuwe bomen en onderhoud. Van familieboomgaard tot ‘Famylje’ Collectie. Een duurzaam en verantwoord proces. 

Oog voor detail en duurzaamheid 

Voor de massief houten meubels van Pilat&Pilat worden drie houtsoorten gebruikt: eiken, licht iepen en walnoot. Het unieke karakter van de boom blijft bewaard in het proces; geen meubel is hetzelfde. Elk meubel is handwerk en door de korte lijnen met de eigen fabriek is maatwerk op basis van de collectie mogelijk. Ook kan Pilat&Pilat adviseren bij het kiezen van de juiste uitstraling en afwerking van het hout. 

De meubelmakers van Pilat&Pilat gebruiken zo veel mogelijk grote delen kwaliteitshout van de bomen die ze inkopen. In de fabriek gaat resthout niet verloren: ze verwerken het in woonaccessoires en het zaagsel doet dienst als energiebron voor de kachels en machines. Samen met de collega’s in Tesanj maakt Pilat&Pilat van duurzaam hout de meesterwerken van hout. 

Tijdloze houten meubelen van écht Friese kwaliteit 

Pilat&Pilat is een eerlijk en betrouwbaar bedrijf met Friese wortels. De pure natuur waarin zij leven leert hen om respectvol om te gaan met de materialen, de mensen, het vakmanschap. Wat je aandacht geeft groeit op een heel natuurlijke wijze. De liefde voor hout en ambacht brengt ze dan ook steeds verder. Door het productieproces voortdurend te verbeteren mag de klant een bepaalde kwaliteit verwachten. Team Pilat&Pilat: ‘Wij zijn trots op wat wij maken omdat we weten dat het goed is’ 

Meubelen die voelen als erfstukken 

Gjalt Pilat, eigenaar en ontwerper: “Wat ik zo leuk vind, is dat we regelmatig horen dat ouders één of meerdere meubelstukken van ons kopen, die vervolgens doorgegeven worden aan hun kinderen. Zij zijn er op hun beurt ook weer écht blij mee, zo kunnen onze meubelen door verschillende generaties gewaardeerd en gebruikt worden. Dit geeft wat mij betreft aan hoe tijdloos onze ontwerpen zijn.” 

Pilat&Pilat doet liever niet mee met trends, deze verliezen snel hun kracht. De liefde en aandacht die hun mensen in een meubel leggen bepaalt de prijs. De klant investeert in een tijdloos meubel maar ook in een rustgevend en zeker gevoel dat het interieur voor vele jaren staat als een huis. 

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare