GASTBLOG | Is een inboedelverzekering afsluiten verstandig?

25 april 2021

Na al die avonden rondkijken op Funda, tientallen bezichtigingen van verschillende huizen en een aantal keer een bod uitgebracht te hebben op een huis, heb je éindelijk de woning van je dromen gevonden. Bij de notaris heb je getekend, de sleutel is in je bezit en je kunt niet wachten om aan de slag te gaan met klussen aan je nieuwe badkamer of woonkamer. Iets waar vele kopers niet direct aan denken bij het kopen van een huis, is het afsluiten van verschillende verzekeringen. Natuurlijk is de opstalverzekering al snel geregeld, want deze is verplicht voor huiseigenaren. Maar een inboedelverzekering afsluiten, heb je daar eigenlijk al eens aan gedacht?

Waarom zou je een inboedelverzekering afsluiten?

Stel deze vraag eens aan iemand wiens huis door brand in de as is gelegd en geen inboedelverzekering had. Dan hoef je niet lang na te denken over het wel of niet afsluiten van een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering keert namelijk uit bij schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, maar ook bij waterschade door lekkage (wel zo fijn als je een mooie houten vloer hebt!) of wanneer je het slachtoffer bent geworden van inbraak of diefstal. Het is afhankelijk van de voorwaarden van je woonverzekering hoeveel je precies uitgekeerd krijgt. Dit kan de nieuwwaarde van je meubels en andere goederen zijn, maar ook de dagwaarde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat hoe duurder de verzekering, hoe beter de dekking.

Kansberekenen

Bij het afsluiten van een woonverzekering is het altijd de vraag of het die investering waard is. De kans om het slachtoffer van bijvoorbeeld brand te worden is immers niet heel groot (tenzij je hobby vuurspuwen is en je dat op je zolderkamertje uitoefent). De kans op lekkage is dan alweer een stuk groter. Hoe groot de kans op inbraak is? Dat hangt van enorm veel factoren af, bijvoorbeeld in wat voor buurt je huis staat, of je beveiliging hebt rondom je huis, hoe de sociale controle is in je wijk en ga zo maar door. Het kan best lastig zijn om een goede afweging te maken. De kans dat er iets gebeurt kan dan wel niet zo heel groot zijn, het risico op aanzienlijke schade wanneer er wél iets gebeurt is wel heel erg groot. Denk bijvoorbeeld maar weer eens aan die mooie houten vloer… Bij brand- of wateroverlast is de kans groot dat je vloer compleet vernield wordt.

Wanneer geen inboedelverzekering?

Is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten? De meeste mensen zullen zeggen: ja. Al is het maar om de eerste klappen op te vangen en het broodnodige weer aan te kunnen schaffen na een vervelende brand. Toch zijn er ook argumenten om niet een inboedelverzekering aan te schaffen. Bijvoorbeeld als je geen spullen hebt die veel waard zijn of als je voldoende spaargeld hebt om een eventuele grote klap met gemak op te kunnen vangen. Dan kun je overwegen om geen inboedelverzekering af te sluiten.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare