GASTBLOG | Schade aan tegels; wat kun je doen?

23 oktober 2023

Tegels worden veel gekozen voor vloeren en muren en bijna iedereen heeft ze wel ergens in huis. Waarom? Simpelweg omdat ze sterk en mooi zijn. Toch kunnen ze soms beschadigen. Je woning verzekeren bij Allianz Direct is daarom een goed idee. Een van de meest voorkomende vormen van schade is een scheur. Gelukkig kun je zo’n scheur vaak zelf repareren met de juiste aanpak en gereedschappen. 

Waarom moet je schade aan een tegel repareren?

Het is belangrijk om beschadigde tegels te repareren. Waarom? Niet alleen om er goed uit te zien, maar ook om de duurzaamheid van je tegelvloer (of wand) te behouden. Wanneer je je tegels op tijd herstelt zul je extra slijtage kunnen voorkomen en op die manier verleng je hun levensduur. Bovendien verhoog je de veiligheid van de vloer. Kapotte tegels kunnen namelijk een struikelgevaar vormen. Met de nodige reparaties voorkom je ook dat vocht binnendringt. Deze kunnen lekkages en vochtschade veroorzaken en dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. De reparatie of vervanging kan in de kosten lopen en daarom kun je je huurhuis verzekeren tegen dit soort schade.

Repareren of vervangen: Wat is de beste keuze?

Een veelgestelde vraag bij beschadigde tegels is of je ze beter kunt repareren of vervangen. Dat hangt echt af van hoe erg de schade is en wat je budget is. Kleine scheurtjes of barsten kun je vaak nog wel kosteneffectief repareren. Dit verlengt de levensduur van de tegels en herstelt de uitstraling. Is de schade echt ernstig of hebben eerdere reparaties niet geholpen? In dat geval is het soms beter om de tegels te vervangen om verdere problemen te voorkomen.

Stapsgewijze handleiding voor het vervangen

Toch besloten om een kapotte tegel te vervangen? Verzamel dan eerst alles wat je nodig hebt: een nieuwe tegel, tegellijm, een schraper, een hamer, voegmiddel en schuurpapier. Draag voor je eigen veiligheid een veiligheidsbril en handschoenen. Allereerst moet je voorzichtig de voeg rond de beschadigde tegel verwijderen met de schraper. Haal dan de tegel eruit, maar let op dat je de omliggende tegels niet beschadigt. Maak het oppervlak goed schoon en verwijder alle oude lijmresten. Plaats de nieuwe tegel met tegellijm. Breng het voegmiddel aan, strijk het glad met een voegspaan en verwijder het overtollige. Laat het voegmiddel goed drogen. Maak daarna eventuele ruwe randen glad met schuurpapier en reinig het oppervlak met een vochtige spons.

Repareren van een scheur in een tegel zonder vervanging

Kun je geen exacte vervanging vinden voor een beschadigde tegel? In dat geval kun je de scheur repareren in plaats van de tegel te vervangen. Maak de scheur en het gebied eromheen goed schoon. Vul daarna de scheur op met tegellijm en laat dit goed drogen. Zodra de lijm hard is, kun je het oppervlak schuren en polijsten om het weer gelijk te maken met de rest van de tegels. Hoewel deze methode de reparatie niet altijd onzichtbaar maakt, zal de tegel langer meegaan en zul je dus verdere schade voorkomen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare