GASTBLOG | Vloerverwarming en tegels, een gouden combinatie
28 oktober 2023
Een van de fijnste en modernste manieren om jouw huis op temperatuur te brengen is vloerverwarming. En de beste vloer om deze verwarming mee te combineren is een tegelvloer. Het overschakelen op vloerverwarming onder woontegels brengt veel voordelen met zich mee. Hier bespreken we deze efficiënte en moderne combinatie.
Hoe werkt vloerverwarming precies?
De meest gebruikte vorm van vloerverwarming is via waterbuizen die op de draagvloer geïnstalleerd worden. Daarop worden vervolgens een beton- of cementlaag, een laag isolatieplaten en een dampfolie aangebracht, waarna het geheel wordt afgerond met een dekvloer. Bij een nog modernere variant van vloerverwarming liggen de waterbuizen in voorgevormde isolatie capsules, zodat er geen betonlaag hoeft te worden gegoten. Het door de buizen stromende warme water geeft hitte af aan de vloer, en door de isolatie stroomt de meeste warmte naar boven door. Een alternatieve manier van vloerverwarming gebeurt door middel van elektrische warmtematten, maar dit is een inefficiënt systeem en alleen aan te raden voor (hele) kleine ruimtes.
Waarom combineert vloerverwarming zo goed met tegels?
Steen heeft de eigenschap dat de warmte uitstekend geleid en afgeeft. Daardoor warmt een stenen stoep heel snel op in de hete zon, en koelt hij ’s avonds net zo snel weer af. Deze eigenschap geldt zowel voor natuursteen als voor beton, keramiek en de meeste andere steenachtige materialen. Een vloer van tegels van keramiek of natuursteen neemt dan ook snel de hitte van de vloerverwarming op en geeft die aan de binnenzijde van de woning weer af. Hierdoor voelt een tegelvloer met daaronder warmtebuizen heerlijk warm aan je voeten aan. En door de efficiënte warmtegeleiding raakt de hele binnenruimte op een koude ochtend snel op temperatuur. Met een vloerverwarming en een tegelvloer in de woonkamer geniet je vervolgens de hele dag lekker knus aan de eettafel, in jouw favoriete fauteuil en in de zithoek.
In welke ruimtes is deze combinatie bruikbaar?
Het fijne van tegels met vloerverwarming is dat het systeem door het hele huis kan worden aangelegd, waardoor je eigenlijk nergens nog een CV met storende radiatoren nodig hebt. Je kunt vloerverwarming aanleggen in vochtige ruimtes als de badkamer, de keuken en het sanitair, waar vaak makkelijk reinigbare geglazuurde tegels als vloer worden gebruikt. In de woonkamer kan je de verwarming combineren met aantrekkelijke, grote natuurstenen tegels, of met betaalbare betontegels met steenlook. En zelfs in de slaapkamer is deze prachtige combi een optie, bijvoorbeeld als een verwarmde, decoratieve mozaïek vloer van kleine siertegels, eventueel bedekt met vloerkleden. Daar wordt het dan zo knus dat je zelfs in de koudere seizoenen comfortabel zonder dekbed kunt slapen, onder slechts een dun dekbedovertrek.
Zitten er ook nadelen aan een tegelvloer met vloerverwarming?
Het aanleggen van vloerverwarming onder een tegelvloer levert overlast op, omdat de vloer moet worden opengebroken. Ook stijgt de vloer een aantal centimeter vanwege de buizen en de extra lagen die moeten worden aangebracht. Natuurlijk is een tegelvloer niet zo comfortabel zacht als een vloerbedekking van textiel. Tegenover deze nadelen staat de hoge efficiëntie van de nieuwe verwarming, het aantrekkelijke karakter van een mooie tegelvloer, en de hoge slijtagebestendigheid van het totale systeem. Ook is een goed geïsoleerde verwarmde tegelvloer een investering die zichzelf terugverdient en die de waarde van jouw woning aanzienlijk verbetert.