GASTBLOG | Werkt automatische zonwering echt automatisch?

14 april 2021

Een geheimpje dat voorlopers op het gebied van smart home liever niet prijsgeven is het werk dat je moet steken in het ‘automatiseren’ van je huis. Is urenlang prutsen met apps op je smartphone beter dan zelf het zonnescherm bedienen met een koordje of iets dergelijks? Hoe automatische zonwering werkt in de praktijk onthullen we op deze pagina.

Werkt automatische zonwering automatisch?

Als je gewend bent om in een auto te rijden met versnellingsbak en je stapt over op een automatische koppeling, dan moet je toch echt even uitvogelen hoe dit werkt. Vooruit, achteruit, parkeerstand… Het is geen hogere wiskunde maar het werkt toch nét even iets anders dan je gewend bent. Zo werkt automatische zonwering ook niet direct automatisch. Je moet echt wel wat meer werk verrichten dan het systeem ophangen aan de gevel. Je kunt het zonnescherm overigens wel geheel automatiseren, daar heb je naast wat hardware en software ook een klein beetje technisch inzicht voor nodig. Als je de zonwering wilt koppelen aan een smart home systeem dan moet je nog wat meer instellen voordat jouw huis ‘volautomatisch’ functioneert.

Hoe werkt automatische zonwering?

De basis van automatische zonwering is eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt een standaard zonnescherm met mechanische bediening. Op het mechanische deel wordt een motor gemonteerd die je op afstand kunt bedienen. Dan heb je voortaan geen spierballen meer nodig, een afstandsbediening of app op je smartphone of tablet is dan voldoende. Maar op een knop drukken in nog niet helemaal ‘automatisch’ natuurlijk, je moet nog steeds zelf een actie uitvoeren. Laten we eens kijken hoe we een stap verder kunnen nemen.

Eenvoudige automatisering van zonneschermen

De meest eenvoudige manier om automatische zonwering te creëren is een tijdschakelaar. Dit kan een kastje zijn, via de meegeleverde app is ook mogelijk. Je stelt eenmalig de gewenste tijden voor openen en sluiten in en je bent klaar. Je kunt in het weekend een andere schema instellen of regel het op basis van zonsopkomst en zonsondergang.

Geavanceerde automatisering van zonneschermen

Wat doe je als het zonnescherm uitgeklapt is en er steekt een harde wind op? Daar houdt de tijdschakelaar geen rekening mee. Ook hierbij is er weer een optie voor automatisering. Zo kun je via de Somfy website een windmeter bestellen die een actie in werking stelt op basis van de windkracht. Als het plotseling gaat waaien dan geeft de windmeter een signaal door aan het TaHoma smart home systeem en het zonnescherm sluit automatisch. Klik hier voor de website om de randapparatuur van Somfy te bekijken.

Maak van jouw woning een smart home

Je bent vast al bekend met slimme verlichting, misschien maak je al gebruik van slimme luidsprekers om muziek af te spelen of het weerbericht op te vragen. Je kunt ook de automatische zonwering koppelen aan je smart home. Zo kun je aan de Google Assistent vragen om de zonwering te openen of sluiten, je kunt ook een tijd instellen. Je kunt de verlichting laten inschakelen als het zonnescherm opent zodat je binnenshuis voldoende licht hebt. Dit zijn scenario’s die je eenmalig moet instellen en vervolgens automatisch functioneren. Het gaat dus niet helemaal vanzelf maar als het eenmaal is ingesteld dan heb je er geen omkijken meer naar.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare