GASTBLOG | Zonnepanelen plaatsen op een dakkapel, is dat verstandig?

4 oktober 2020

De keuze voor de locatie van de plaatsing van zonnepanelen is niet makkelijk gemaakt. Het is namelijk van groot belang dat je zonnepanelen op de best mogelijke manier liggen voor optimaal rendement. De meeste mensen denken direct aan het dak. Een dakkapel kan ook een locatie zijn voor zonnepanelen, maar is dat wel verstandig?

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden?

Een dakkapel heeft meestal een platte bovenkant. Hierdoor zijn de zonnepanelen mooi uit het zicht. Dat is vooral prettig wanneer je zonnepanelen niet het mooiste accessoire voor je woning vindt. Daarnaast heeft de platte bovenkant van een dakkapel een groot functioneel voordeel. Doordat het dak plat is, kun je makkelijk de ideale hellingshoek bepalen. Hierdoor kun je het maximale uit je zonnepanelen halen. Wel brengt het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel een aantal risico’s met zich mee.

Wat zijn de risico’s?

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn wanneer je zonnepanelen op een dakkapel wilt plaatsen. Zo is het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel namelijk niet geheel vrij van risico’s.

Gewicht

Feenstra, installateur van zonnepanelen raad af om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen vanwege veiligheidsredenen. Meestal wordt een dakkapel niet geplaatst met als doel het te gebruiken voor zonnepanelen. Dit betekent dat een dakkapel niet altijd het gewicht kan dragen van de zonnepanelen. Dit kan tot vervelende gevolgen leiden. Of er toch een aantal panelen geïnstalleerd kunnen worden ligt vooral aan de constructie van de dakkapel. Deze constructie houdt namelijk vaak alleen rekening met het gewicht van de dakkapel zelf. Daarom kan dit vaak niet extra gewicht aan en dat is wel belangrijk wanneer je zonnepanelen wilt installeren. Een zonnepaneel weegt gemiddeld namelijk 20 kilogram.

zonnepanelen plaatsen op een dakkapel

Weersomstandigheden

Een ander risico van zonnepanelen op een dakkapel is het ontstaan van meer windbelasting naast de randen van de dakkapel. Een gevolg hiervan is dat er bij heftige weersomstandigheden in combinatie met het gewicht van de panelen, schade kan ontstaan aan de dakkapel.

Duurzame oplossingen

Bij Feenstra streven ze naar kwalitatieve en duurzame oplossingen op de langere termijn. Daarom kijken ze goed naar de constructie van het dak waar de zonnepanelen op worden geïnstalleerd. Blijkt het dat het bij jou om een minder sterke constructie gaat? Dan raden de vakmensen bij Feenstra het af om de panelen op de dakkapel te installeren.

Zonnepanelen plaatsen naast de dakkapel

Komt jouw dakkapel niet door de keuring? Dan is het altijd nog mogelijk om de panelen naast de dakkapel te plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat je op een aantal dingen let zoals de stand van de zon, maar ook de schaduw van de dakkapel. Wanneer de dakkapel voor te veel schaduw zorgt kan het minder interessant zijn om op die plek zonnepanelen te installeren. Vraag daarom van tevoren goed advies voordat je over gaat tot aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma



iDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare