Hoe krijg je gerectificeerde wand- en vloertegels vlak gelegd? Met deze 5 stappen!

10 december 2022

Het vlak plaatsen van tegels is een stuk lastiger geworden met de komst van de gerectificeerde wand- en vloertegels. Dit zijn tegels met rechte haaks gezaagde zijkanten, waardoor je de tegels met een hele kleine voeg moet plaatsen. Daarnaast speelt het formaat van de tegels ook mee. Dat is namelijk fors toegenomen. Een formaat van 75×75 tot 120×120 cm is al helemaal ingeburgerd.

Alleen hoe krijg je gerectificeerde wand en vloertegels vlak gelegd om een super strak resultaat te krijgen? In deze blog leggen we dat graag uit volgens 5 handige stappen.

Hoe tegels plaatsen zonder hoogteverschil?

Als je badkamertegels of wandtegels voor in de keuken hebt besteld, dan wil je natuurlijk wel dat deze recht worden gelegd. We beginnen met de uitleg hoe je het beste tegels kunt plaatsen zonder hoogteverschil. Dit doe je met het nivelleersysteem, oftewel een tegel (tile) leveling systeem. Er zijn verschillende systemen maar het resultaat is idem, namelijk een vlak betegelde vloer of wand zonder hoogteverschillen. Het tegel Leveling systeem, met clips en een keggentang is bijzonder eenvoudig toe te passen. Hieronder leggen we in 5 stappen uit hoe je gerectificeerde wand- en vloertegels vlak gelegd krijgt.

gerectificeerde tegels plaatsen

1. Lijm aanbrengen

Stap 1 is het aanbrengen van lijm op de gerectificeerde tegels. Welke lijm is afhankelijk van de ondergrond en de bewerkingen daarvan als primen etc. Daarnaast heb je een lijmkam met de geschikte vertanding nodig waarmee je de tegel kunt lijmen. Er mag geen lijm tussen de clips en de tegel komen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de clips na het uitharden van de lijm te hoog afbreken.

Lijm de onderkant van de tegel in met de vlakke kant van de lijmkam. Op deze manier zorg je voor een schraaplaagje, waardoor de tegel nat in nat verlijmd wordt. Zo krijg je een optimale hechting. Dit noemt men ook wel de buttering floating methode. Mocht het nu nodig zijn om ook de onderkant van de tegel met de vertandingkant van de lijmkam in te lijmen, zorg er dan voor dat de rullen van de lijmkam haaks op die van de rullen van de vloer komen te staan.

2. Clip en keg plaatsen

profilpas clip
Een clip met daar doorheen een groene keg

Na het aanbrengen van de lijm kun je de eerste tegels zetten. Schuif na het plaatsen van de tweede tegel de keg door de opening van de clip en druk deze stevig aan, zoals aangegeven op de afbeelding. Je kunt de tegel daarna nog enigszins corrigeren. De dikte van de clip is gelijk aan de afstand tussen de tegels en bedraagt tussen de 1 en 3 mm.

3. Met de fixeertang fixeren

Nu gebruik je de fixeertang en knijp je de keg in de clip goed vast. Als je dit doet zie je dat de naastliggende tegels precies op dezelfde hoogte komen. Bij gebruik van een goed merk als Profilpas of Steenbok breken de clips niet vroegtijdig af en kun je behoorlijk wat kracht zetten.

4. Tegellijm laten uitharden

tang voor keg aandrukken
De keg in de clip vastzetten met een fixeertang

Als de hele vloer of wand betegeld is, laat je de tegellijm uitharden. Afhankelijk van de ondergrond en de droogtijd van de lijm bepaal je wanneer je de clips en keggen kunt verwijderen. Doe dit niet te snel, want dat veroorzaakt losse tegels. Bij een normale ondergrond verwijder je de keggen en de clips meestal na minimaal 24 uur droogtijd.

5. Clips en keggen verwijderen

Na het volledig uitharden van de tegellijm kun je de clips en de keggen verwijderen. Met een rubberhamer of met de punt van je schoen geef je in de lengte richting van de voeg een tik tegen de clip waar de keg in zit. Onder in de clips zit een inkeping, waardoor de clips daar afbreken. De keggen kun je weer gebruiken voor de volgende tegelklus.

Gerectificeerde vloer- en wandtegels vlak gelegd

Een vergelijkbaar systeem is het klik levelsysteem. Hierbij werk je niet met keggen, maar met een cilinder die je op de clip schroeft. Bij dit systeem heb je geen tang nodig. Verder werkt het op dezelfde manier als het systeem met de keggen. De clips zijn voor beide systemen verkrijgbaar in verschillende diktes van tussen de 1 en 3 mm en voor tegeldiktes van 3 tot 20 mm. Mits goed toegepast kan het vlak plaatsen van de gerectificeerde wand- en/of vloertegels eigenlijk niet meer fout gaan.

Volg deze stappen voor het vlak leggen van je nieuwe gerectificeerde tegels. Heb je nog vragen na het lezen van het stappenplan en wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we je verder kunnen adviseren.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma



iDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare