Hoe krijg je gerectificeerde wand en vloertegels vlak gelegd? 6 stappen!

10 december 2021

Het vlak plaatsen van tegels is een stuk lastiger geworden met de komst van de gerectificeerde wand en vloertegels. Dit zijn tegels met rechte haaks gezaagde zijkanten, waardoor je de tegels met een hele kleine voeg moet plaatsen. Naast dat speelt het formaat van de tegels ook mee. Deze is namelijk fors toegenomen. Een formaat van 75×75 t/m 120×120 cm is al helemaal ingeburgerd.

Alleen hoe krijg je gerectificeerde wand en vloertegels vlak gelegd? In deze blog leggen we dat graag uit aan de hand van 6 handige tips.

Hoe tegels plaatsen zonder hoogteverschil?

Als je badkamertegels of wandtegels voor in de keuken hebt besteld dan wil je natuurlijk wel dat deze recht worden gelegd. We beginnen met de uitleg hoe je het beste tegels kunt plaatsen zonder hoogteverschil. Dit doe je met het nivelleersysteem, oftewel een tegel (tile) leveling systeem. Er zijn verschillende systemen maar het resultaat is idem namelijk een vlak betegelde vloer of wand zonder hoogteverschillen. Het tegel Leveling systeem, met clips en een keggentang bijzonder eenvoudig in gebruik. Hieronder leggen we in 6 stappen uit hoe je gerectificeerde wand en vloertegels vlak gelegd krijgt.

gerectificeerde tegels plaatsen

Stap 1:

Stap 1 van gerectificeerde tegels afleggen is afhankelijk van de ondergrond en de bewerkingen daarvan, zoals primeren etc.. Gebruik je een voor die ondergrond geschikte flexibele lijm. Je gebruikt een lijmkam met de geschikte vertanding voor de desbetreffende tegel en lijmt de vloer in. Er mag geen lijm tussen de clips en de tegel komen. Dit kan er voor zorgen dat de clips na het uitharden van de lijm te hoog afbreken.

Stap 2:

profilpas clip
Een clip met daar doorheen een groene keg

Lijm de achterkant van de tegel in met de vlakke kant van de lijmkam. Op deze manier zorg je voor een schraaplaagje, waardoor de tegel nat in nat verlijmd wordt. Hierdoor krijg je een optimale hechting. Dit noemt men ook wel de buttering floating methode. Mocht het nu nodig zijn om ook de achterkant van de tegel met de vertanding kant van de lijmkant in te lijmen zorg er dan voor dat de rullen van de lijmkam haaks op die van de rullen van de vloer komen te staan.

Stap 3:

Als de tweede tegel is geplaatst dan schuif je de keg door de opening van de clip en drukt deze stevig aan. U kunt de tegel daarna nog enigszins corrigeren. De clip dikte is ook de afstand houder tussen de tegels. De clip dikte is verkrijgbaar van 1 – 1,5 -2 en 3 mm dikte.

Stap 4:

Nu gebruik je de fixeer tang en knijpt de keg goed vast in de clip. Als je dit doet zie je dat de naastliggende tegels precies op dezelfde hoogte komen. Bij gebruik van een goed merk, zoals Profilpas of Steenbok breken de clips niet vroegtijdig af en kun je behoorlijk wat kracht zetten.

tang voor keg aandrukken
Voorbeeld van hoe je met de tang de keg door het clipje aandrukt

Stap 5:

Als de hele vloer of wand betegeld is laat je de tegellijm uitharden. Afhankelijk van de ondergrond en de droogtijd van de lijm bepaal je wanneer je de clips en keggen kunt verwijderen. Doe dit niet te snel want dat veroorzaakt losse tegels. Bij een normale ondergrond verwijder je de keggen en de clips meestal na minimaal 24 uur droogtijd.

Stap 6:

Na het volledig uitharden van de tegellijm verwijder je de clips en de keggen. Met een rubberhamer of met de punt van uw schoen geeft u in de lengte richting van de voeg een tik tegen de clip met de keg. Onder in de clips zit een afbreek inkeping, waardoor de clips daar afbreken. De keggen kun je weer gebruiken voor de volgende tegelklus.

Gerectificeerde tegels vlak gelegd

Een vergelijkbaar systeem is het klik levelsysteem. Hierbij werk je niet met keggen maar met een cilinder die je op de clip schroeft. Bij dit systeem heb je geen tang nodig. Verder werkt het op dezelfde manier als het systeem met de keggen. De clips zijn voor beide systemen verkrijgbaar in verschillende diktes van 1 – 1,5 – 2 en 3 mm en voor tegeldiktes van 3 tot 20 mm. Mits goed toegepast kan het vlak en op dezelfde hoogte plaatsen van de wand en/of vloertegels eigenlijk niet meer fout gaan.

Bericht delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Actueel van Vlagsma

Lees meer over: Innovatieve douchebak in badkamer
innovatieve douchebak in badkamer

Nieuw!

Innovatieve douchebak in badkamer

Lees meer over: Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels?
Verschil keramisch Portugese tegel en cementtegels

Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels?