Vloertegels voegen in 7 stappen

30 juni 2020

Wanneer je een mooie woonkamer vloertegel of wellicht badkamertegel hebt uitgezocht moeten deze natuurlijk ook nog geplaatst en gevoegd worden. Na het plaatsen van de tegels, dient het tegelwerk gevoegd te worden. Tegels voegen heeft niet enkel een esthetische functie, maar het is ook erg functioneel. Je kunt vloertegels voegen in slechts 7 stappen.

De voeg heeft ook een doorslaggevende functie in de kwaliteit van het tegelwerk. Als de voegen de juiste voegbreedte hebben worden scheurvormingen en beschadigingen voorkomen. Ook vangt het maatafwijkingen van de tegels op en draagt het bij aan de slipweerstand. Het is dus ook in technisch opzicht van groot belang om voldoende tijd en aandacht aan het voegwerk te schenken. In deze blog lees je vloertegels voegen in 7 stappen, zodat jij zelf aan de slag kunt gaan.

Belangrijke tips vooraf over vloertegels voegen

Zorg altijd voor schoon en strak gereedschap. Gebruik ook een schone inwasspaan met scherpe kanten. Dit verwijdert makkelijker overtollig voegmateriaal van de tegels en zorgt voor vollere voegen. Zorg voor schoon aanmaakwater. Water met cementrestanten zorgt direct voor een snellere reactie van de mortel en dus voor een kortere verwerkingstijd.

Niet overschrijden van de verwerkingstijd (potlife). Voeg nooit water toe aan een aangemaakte mortel, bijv. na een pauze of andere werkzaamheden. Hierdoor ontstaan zachte voegen. Ook zal een donkere voeg lichter opdrogen als er teveel water is toegevoegd. Indien nodig de enigszins aangesteven voegmortel nogmaals mechanisch mengen in de kuip.

belangrijke tips vooraf vloertegels voegen

Spons niet te vroeg af! Te vroeg sponzen geeft lichtere en uitgeholde voegen. Ook neemt de kans op een ongelijkmatige voegkleur toe. Begin dus pas met afsponzen als de voeg voldoende is aangetrokken (voeg ziet er mat uit).

Door de voeg met de vingertop aan te tippen controleert men of de voeg klaar is om af te sponzen. Als er geen materiaal op de vingertop achterblijft, is de voeg gereed voor afsponzen. Droogtijden van voegmortels variëren door een hoge of lage omgevings- en ondergrondtemperatuur, % relatieve luchtvochtigheid, type tegel, voegbreedte en ondergrond (soort materiaal en vochtigheidsgraad).

Voorkomen is beter dan herstellen

Voorkom voegverkleuring. Door bovenstaande richtlijnen te respecteren, worden voegverkleuringen zoveel mogelijk voorkomen. Echter, de uiteindelijke kleur wordt ook beïnvloed door vocht uit de ondergrond en/of lijm of het type tegel. Een wandtegel met (deels) geglazuurde zijkanten of een zgn. gres of ’door en door’ tegel neemt geen vocht uit de voegmortel op.

De droging vindt grotendeels door verdamping plaats, waardoor de voeg lichter opdroogt. Echter, neemt een snijtegel of wandtegel met ongeglazuurde zijkanten direct een deel van het vocht uit de voegmortel op dan zal de voeg hierdoor donkerder opdrogen.

Genoemde factoren zorgen ervoor dat (donker) voegmateriaal in een vloertegel lichter opdroogt dan in een wandtegel. Overige oorzaken voor een kleurverschil zijn: vuil water, ongelijke voegvulling door lijm in de voegen, te vroeg of met teveel water afsponzen, niet goed reinigen van tegels met reliëf, te vroeg afdekken van vers voegwerk, het gebruik van een versleten inwasspaan en/of sponsplank en verkeerde schoonmaakmiddelen. Tevens dient men altijd gelijke chargenummers naast elkaar te verwerken. Gebruik geen lichte kleuren voor vloertegelwerk.

hoe voegverkleuring voorkomen

Andere voorkomende problemen

Vervuiling van het vloertegelwerk door bijv. lopen of huisdieren kan altijd plaatsvinden en afbreuk doen aan het uiterlijk van de voegen.

Tegels voegen kan niet zonder een aantal materialen. Voordat je begint met deze klus, is het dus belangrijk dat je alle benodigdheden in huis haalt. Wij hebben alvast een handig boodschappenlijstje voor je gemaakt, zodat jij in één overzicht kunt zien welke spullen je al hebt en welke spullen je nog moet kopen.

  • Voegspecie
  • Emmer
  • Boormachine
  • Roerspiraal/mixer
  • Troffel
  • Inwasspaan
  • Spons
  • Sponsbak

Het gebruiken van bovenstaande spullen is namelijk van belang om aan de slag te gaan met het voegen van je vloertegels. Wil je nu echt aan de slag gaan met het voegen? Ontdek dan onderstaande 7 stappen voor het voegen van vloertegels.

  • Ox schoonmaakspons bij Vlagsma tegelwalhalla
    Ox schoonmaakspons
    € 8.95 incl. BTW per stuk
  • Ox tools inwasspaan bij Vlagsma tegelwalhalla
    Ox Tools inwasspaan
    € 11.50 incl. BTW per stuk

In 7 stappen vloertegels voegen

Nu je weet wat je allemaal moet hebben voor het voegen van vloertegels, gaan we nu echt bezig in de praktijk. Hieronder geven wij je daarom 7 stappen voor het voegen van vloertegels.

1. Aanmaken en rijpen

De juiste hoeveelheid aanmaakwater is belangrijk voor de waterdichtheid, sterkte en kleur van de voeg. Raadpleeg hiervoor altijd de verpakking. De voegmortel mechanisch aanmaken met een laag toerental. Na het mengen de mortel enige minuten laten rijpen, zodat de toegevoegde kunststofbindmiddelen zich goed laten opnemen in de mortel. Hierna de mortel nogmaals kort mengen.

2. Vloer bevochtigen

Om het invoegen makkelijker te maken, zowel tegeloppervlak als voegen vlak voor het inwassen licht voor bevochtigen met een spons. De tegels niet besproeien, water in de voeg kan tot verkleuringen leiden!

3. Voegen

De mortel met een geschikte inwasspaan binnen de aangegeven tijd vol en zat diagonaal in de voegen aanbrengen. Houd over het algemeen een minimale voegbreedte van 2 mm voor wanden en 3 mm voor vloeren. Vermijd holle ruimten (lucht) onder het verse voegmateriaal. Deze kunnen na droging gaatjes veroorzaken in de voeg. Overtollig voegmateriaal direct van het tegelwerk verwijderen. Dit gaat eenvoudiger met een inwasspaan met scherpe kanten.

stappenplan vloertegels voegen 7 stappen

4. Voorsponzen

Nadat de voegmortel voldoende is aangetrokken (vingerproef), eerst het hele tegelwerk met een licht vochtige handspons of sponsplank bevochtigen en 1 minuut laten rusten. Hierdoor zal de achtergebleven voegmortel op het tegelwerk losweken. Vervolgens met een draaiende beweging en met lichte druk, de waas lospoetsen van de tegel.

Spoel de spons regelmatig uit en gebruik alle kanten van de spons. Bij het gebruik van een sponsbak i.c.m. een sponsplank deze grondig droogrollen. Gebruik bij hoge omgevingstemperaturen, grote oppervlakken of zogenaamde reliëf tegels een emulgeerpad (scotch bright) om de sluier los te maken van de tegel.

5. Voegen corrigeren

Eerst de voegen evenwijdig aan de voegrichting strak afwerken zodat elke voeg goed wordt geraakt. Op deze wijze worden alle voegen na bevochtigd en zal er een gelijkmatig afbindproces plaatsvinden. Het beste resultaat wordt verkregen met een handspons. Spoel ook hierbij de spons regelmatig uit en gebruik alle kanten van de spons. Gebruik hierbij zo min mogelijk water.

6. Schoonsponzen

Na de voegen gecorrigeerd te hebben, het gehele tegelwerk diagonaal schoonsponzen.
Tip: Gebruik bij voorkeur twee sponzen en twee sponsbakken. Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water.

Ca. 60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling. Het resultaat is een egaal gekleurde voeg.

7. Nabehandeling

Na droging de nog eventueel aanwezige cementsluier op het tegelwerk met een schone, droge doek verwijderen. Bij een te snelle droging van de voegspecie door bijv. warmte, tocht e.d. dient de voeg een of meerdere malen na bevochtigd te worden.

We hopen dat we u een stukje op weg hebben geholpen bij het voegen van uw tegels.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma



iDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare