Alles over keramische tegels

26 februari 2021

Wanneer je kiest voor keramische tegels dan kies je voor tegels die zijn gemaakt van keramiek. Deze tegels bestaan voornamelijk uit klei en zand. Gebakken laagjes klei. Daarnaast worden de meeste tegels geglazuurd, omdat ze op die manier worden beschermt tegen vuil. Dankzij de technologieën van tegenwoordig is het ook mogelijk om keramische tegels te maken die lijken op echt beton, hout, natuursteen, metallic tegels, castle stones of Portugese tegels. Het gebruiken van keramische tegels is een ware uitkomst.

Benieuwd naar meer informatie over deze tegels? Lees dan hieronder alles over keramische tegels en raak geïnspireerd door het mooie aanbod.

Verschil keramische wandtegels en keramische vloertegels

Er zit een verschil tussen keramische wandtegels en vloertegels. Zo moet een keramische vloertegel hard, slijtvast en krasbestendig zijn. Je loopt tenslotte over de tegels heen dus die eigenschappen zijn erg belangrijk. Een keramische wandtegel is zachter en wordt op een lagere temperatuur gebakken. Over een wantegel loop je niet dus de slijt- en krasvastheid is minder van belang. De glazuren bij een wandtegel kunnen tevens dieper zijn en de keus in kleur is onbeperkt. De meest voorkomende vloertegels zijn verglaasde porcellanato tegels. Verglaasd wil zeggen dat er een toplaagje van het glazuur is aangebracht op de tegel.

Kwaliteit keramische tegels

De kwaliteit van een keramische tegel is onder andere uit te drukken in de slijtklasse van de tegels. Het is namelijk zo dat niet elke tegel even hard slijt. De slijtklasse wordt vaak aangegeven aan de hand van de PEI-waarde. Hieronder leggen we uit wat dat nu precies inhoudt;

 • PEI-waarde 1: Is alleen geschikt voor ruimtes waarbij niet met hard schoeisel wordt gelopen. Denk aan de slaapkamer of badkamer
 • PEI-waarde 2: Geschikt voor rustig gebruik in ruimtes waar weinig vuil komt
 • PEI-waarde 3: Tegen normaal gebruik goed bestand tegen krassen en vuil
 • PEI-waarde 4: Sterke slijtklasse, geschikt voor alle toepassingen binnenshuis
 • PEI-waarde 5: Hier vallen de onverglaasde en onder hoge druk geperste plus dubbel hard gebakken tegels onder. Dit zijn vaak niet de mooiste tegels, maar het gaat hierbij om de toepassing. Denk aan tegels in een overdekt winkelcentrum, waar dus veel mensen overheen lopen. Deze tegels zijn bestand tegen veel vuil en krassen en ze kunnen ook buiten gebruikt worden.

De keramische tegels van Vlagsma Tegelwalhalla zijn vrijwel uitsluitend voorzien van de hoogste slijtklassen. Ook scoren de tegels goed op het gebied van waterabsorptie, mechanische weerstand en slipweerstand.

alles over keramische tegels voordelen

Voordelen keramische tegels

Wanneer je kiest voor keramische tegels profiteer je van veel voordelen. Om te beginnen hebben de tegels een natuurlijke uitstraling. Dit zorgt ervoor dat de tegels in elke ruimte binnen huis geplaatst kunnen worden. Tevens kunnen ze ook voor buiten worden gebruikt. Tevens zijn de tegels ook zuur en vuurbestendig. Zuren, zoals antikalk of schoonmaakazijn kunnen het glazuur van de tegel nooit aantasten. Andere voordelen van keramische tegels zijn:

 • Keramische tegels hebben een gesloten oppervlak. Zo kan er geen viezigheid in de tegel trekken
 • Vochtig dweilen is voldoende
 • Ze zijn heel erg duurzaam
 • Een keramische tegel is in de meest uiteenlopende vormen en formaten verkrijgbaar
 • Diverse oppervlakte structuren zijn mogelijk. Van heel glad, tot heel stroef of met structuur
 • Het aanbod is erg groot. Veel verschillende stijlen, kleuren, formaten, structuren en prijs klassen
 • Keramische tegels zijn een perfecte combinatie met vloerverwarming. Het zorgt voor een behaaglijke warme vloer en je haalt een optimaal rendement uit je vloerverwarming
 • Een keramische tegel kan nooit verkleuren. Zelfs na 20 jaar intensief gebruik is deze nog altijd onveranderd.

Enige nadelen

Naast de vele mooie voordelen kent de keramische tegels ook een aantal nadelen. Eén daarvan is dat een tegelvloer zonder vloerverwarming in de winter koel kan aanvoelen. Bij het aanschaffen van keramische tegels is het tevens ook belangrijk dat je erop let om ruim voldoende tegels te bestellen. Als je namelijk later tegels bestelt dan kun je het risico lopen dat de tegels een ander tint nummer en kaliber krijgt. Iedere gebakken partij tegels heeft namelijk zijn eigen batch nummer.

Een ander nadeel kan zijn dat het verwijderen van een tegelvloer veel werk kan zijn. Ook zijn keramische tegels mode gevoelig geworden. Niets is namelijk onmogelijk in de keramische industrie. Nadeel daarin is dat je eigenlijk maar heel even up-to-date bent en er dan alweer snel nieuwe trends zijn. Tot slot kunnen de tegels bij nat weer glad zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het juiste type tegel voor een bepaald vertrek.

Keramische tegels kopen

Nu je de belangrijkste informatie over keramische tegels weet wordt het maken van de juiste keuze een stuk gemakkelijker. Je kunt de tegels dus voor elke ruimte in huis plaatsen. Van de woonkamer vloertegels tot badkamertegels, het is allemaal mogelijk. Door de verschillende stijlen is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een houtlook te creëren.

Voor hulp of advies bij het vinden van de best passende keramische tegels kun je ook contact met ons opnemen. Wij helpen en adviseren je dan graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare