Hoe te boren in keramische tegels?

4 november 2021

Als je kiest voor boren in keramische tegels dan wil je dit wel goed doen. Je hebt de badkamer, toilet of keuken net betegeld en je wilt bijvoorbeeld graag iets ophangen aan de muur, maar hoe doe je dit? Je wilt tenslotte niet dat de tegels beschadigen en daarom met uitermate precisie te werk gaan. Stel je wilt een toiletrolhouder ophangen, of dat ene mooie eikenhouten plankje bevestigen aan de muur of een rond gat maken. Alleen hoe horen in keramische tegels om ze mooi te houden?

Veel mensen zullen er voor kiezen om de met zorg betegelde wand niet te gaan aanvallen met een boormachine. Alleen het is toch mogelijk om met het juiste gereedschap een gat te maken. Hoe je dit het beste kunt aanpassen lees je in deze blog.

Maak onderscheid in het type tegel

Een echte wandtegel is op een lager aantal graden gebakken en dus zachter dan een porcellanato vloertegel. De trend die je tegenwoordig vaak ziet is dat vloertegels ook op wanden worden toegepast. Deze tegels zijn echter op een hoger aantal graden gebakken en zijn dus knetter hard. Hier kom je met een gewone diamantboor eigenlijk niet doorheen. Houd daar dus wel rekening mee. Ga in dit geval altijd voorzichtig en geduldig te werk en gebruik het juiste gereedschap.

keramische tegels boren

Snijden van tegels niet mogelijk? Kies dan voor zagen

Als je wilt gaan boren in keramische tegels dan raden wij aan om een klopboormachine met een verstelbaar toerental te gebruiken. Voor ieder materiaal is er in principe een boortje te krijgen. Gebruik bij keramische wandtegels altijd een diamantboor en zeker geen steenboor. Maak de tegel is eerst schoon en plak dan met schilders tape rondom de plek af waar je het gaatje wilt maken.

Oefen geen kracht uit op de boormachine, maar laat de boor op een niet te hoog toerental zijn werk doen. Gebruik bij boortjes t/m 12 mm niet hoger dan een toerental van 600 en houd boven de 12 mm een toerental van 450 aan. Hoe harder je drukt hoe eerder de tegel eventueel kan knappen of breken zeker indien deze niet vol in de lijm is gezet. Het hele proces duurt ongeveer 3 a 4 minuten. Koel de boor tijdens het boren met water, omdat hij anders verbrand. Ben je door de tegel heen gebruik dan een steenboor om in de onderliggende muur te boren.

In keramische vloertegel boren

Als je bijvoorbeeld in de badkamervloertegel wilt gaan boren, dan zijn er veel verschillende diamant boren om een gaatje te boren in keramische vloertegels. Veruit het beste systeem is een geleider die je op de muur of vloer plaatst. Aan deze geleider zit een reservoir waar je water indoet. Doe een speciale platte boor met diamant kop in de boormachine met verstelbaar toerental.

In dit boortje zit een holte waar het water doorheen loopt. Een waterstraaltje loopt over en door het boortje, zodat deze gelijk wordt gekoeld. Boor op de zelfde manier als bij de wandtegels dus geen druk zetten. Ben je door de tegel heen gebruik dan een steenboor of houtboor afhankelijk van de ondergrond voor de achterliggende muur.

boren in tegels

Gouden tip voor boren in keramische tegels

Als je van plan bent om te gaan boren in keramische tegels, dan raden wij aan om vooraf altijd een tegelspecialist in te schakelen. Vraag de tegelspecialist welk type tegel je hebt en bepaal aan de hand daarvan welk type tegelboor je kunt gaan gebruiken. Als het namelijk verkeerd gaat kun je niet zomaar weer een nieuwe tegel bestellen in dezelfde kleur. Houd daar dus wel rekening mee.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare