Keramische tegels en vloerverwarming voor het hoogste rendement en de laagste energierekening

3 oktober 2022

Met de dalende buitentemperaturen in het vooruitzicht is het goed om te onderzoeken op welke manieren je het hoogste rendement en de laagste energierekening kan realiseren. Zeker het type vloer dat je combineert met vloerverwarming is een essentieel aandachtspunt. Hoe kan je je energiekosten drukken en tegelijk het hoogste rendement behalen? Lees in deze blog hoe keramische tegels en vloerverwarming de beste oplossing bieden.

Waarom de keuze voor keramische tegels en vloerverwarming?

De uitkomst van een recent onderzoek geeft aan dat een tegelvloer meer rendement geeft bij ieder vloerverwarmings- en koelingssysteem, maar nog meer als je een warmtepomp hebt. Mensen kunnen tot 50% besparen op verwarmingsopbrengsten door de slimme combinatie van vloerverwarming en keramische tegels. Een ruimte kan hierdoor veel sneller verwarmd worden. Vloerverwarming in combinatie met tapijt, linoleum en houten vloerbekledingen (waaronder ook laminaten en vinylsoorten) geeft ongeveer de helft minder vermogen (warmte) af dan een klimaat regelende vloer. Bovendien kun je met keramische tegels als bodembedekking sneller een ruimte verwarmen of koelen. Wil je toch graag de uitstraling van een houten vloer in je interieur? Dan heb je met de keramische houtlook tegel een stijlvolle en rendabele oplossing.

Keramische tegels met vloerverwarming

Het gevolg van het gebruik van warmtepompen

Nederland zit midden in een energietransitie en de opkomst van warmtepompen zullen leiden tot het gebruik van lagere watertemperaturen, bij voorkeur tot 30 graden Celsius. Bij warmtepompen maakt men gebruik van een watertemperatuur die tussen de 30 en 38 graden Celsius ligt, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur. Dit is altijd nog een stuk lager dan de aanvoertemperatuur van vroegere vloerverwarmingen. Een van de zwakke punten van een warmtepomp is het geluid. Zonder tegels als vloerafwerking moet de pomp harder werken en actieve koeling/verwarming bijschakelen. Als je geen keramische vloertegels als bodembedekking toepast, levert dat dus meer geluidsoverlast op.

Conclusie: de warmte die door de warmtepompen van buiten wordt gehaald, levert niet genoeg energie op om het huis lekker warm te krijgen. Dat betekent dat je maatregelen moet nemen zoals:

  1. Leg de juiste verwarmingsleidingen en doe dat volgens de nieuwste technieken.
  2. Lijd geen verlies op het verwarmingssysteem door in feite een ‘isolatie’ aan te brengen met vinyl, tapijt of hout. Deze bodembedekkers werken als het ware als een glaswoldeken rond een kachel en houden de warmte beter tegen.

Deze vloeren met hun ongunstige warmtegeleidingsweerstanden (0,15 tegenover de 0 van tegelvloeren) verliezen ongeveer de helft van de vermogensafgifte ten opzichte van klimaat regelende tegelvloeren. Fabrikanten van niet-keramische vloeren voelen de bui al hangen en noemen hun product zonder kanttekening ‘geschikt voor vloerverwarming’. Al dan niet bewust vergeten ze er vervolgens bij te vertellen dat het rendement vele malen lager is dan bij een keramische tegelvloer als bodembedekking. De klimaat regelende tegelvloer is een gecombineerd systeem van ontkoppelingsmat en verwarmingsbuizen, dat aangebracht wordt tussen dekvloer en tegels en dat leidt weer tot een efficiënte en egale verspreiding van warmte.

De beste oplossing: keramische tegels en vloerverwarming

Naast het feit dat klanten besparen op hun energierekening, is de toepassing van vloerverwarming in combinatie met keramische tegels ook zeer aangenaam. Zonder schoeisel en zelfs op blote voeten voel je de heerlijke temperatuur van de tegelvloer. Bij de keuze van het type bodembedekking is het verstandig om als consument te weten wat de impact is van het type vloerbedekking op je energierekening. Wees kritisch als je in gesprek gaat en behoed je voor verkopers die een bepaald eigenbelang hebben. Laat je daarom goed adviseren en raadpleeg desnoods een onafhankelijke partij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te informeren naar ons aanbod aan keramische vloertegels die je combineert met vloerverwarming.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare