Economische gevolgen van de Oekraïense oorlog voor de keramische tegelindustrie

11 juli 2022

Op allerlei gebieden merken we dat de Russische oorlog tegen Oekraïne van grote invloed is, ook op Nederland. Een veelbesproken item is bijvoorbeeld de stijging van de gasprijzen die de Nederlandse industrie en huishoudens raakt. In de keramische tegelindustrie zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne merkbaar aanwezig. Wat die gevolgen zijn en hoe ze effect kunnen hebben op jou als consument, daarover lees je in deze blog.

De gevolgen van de Oekraïense oorlog op keramische tegels op een rij

De oorlog in Oekraïne is van grote invloed op de keramische tegelindustrie die onderdeel is van de Nederlandse bouwsector. De ovens van de tegelfabrikanten draaien op aardgas en iedereen weet dat de prijs van het gas spectaculair is gestegen. De tegelfabrikanten rekenen de gestegen energiekosten door aan hun klanten wat er vervolgens weer voor zorgt dat prijsverhogingen doorberekend worden aan de consument. Inmiddels spreekt men in de tegelwereld van dagprijzen.

De gestegen energiekosten zijn niet het enige probleem voor de keramische tegelsector. De oorlog in Oekraïne vertraagt de leveringen die veroorzaakt worden door een grondstofprobleem. Een groot deel van de klei die wordt gebruikt voor het bakken van keramische tegels is oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Oekraïne. Laat dat nu net het gebied zijn waar intensief wordt gevochten. Een oplossing is om de grondstoffen uit andere landen en gebieden te halen, maar het aanpassen van productie en transport vergt tijd.

Gevolgen Oekraïense oorlog op tegelfabrikanten

Bij ieder productieproces van keramische tegels behoren certificaten. Wordt de grondstof gewijzigd, dan moeten ook de certificaten worden aangepast. Dit is een tijdrovend proces wat er onder andere voor zorgt dat er minder wordt geproduceerd.

Een ander gevolg van de Oekraïense oorlog dat problemen oplevert voor de keramische tegelindustrie zit in de transportsector. Ook deze sector heeft te maken met de gestegen energieprijzen (diesel). Gevolg is dat de kosten voor het vervoer van de tegels die vanuit Spanje en Italië naar Nederland komen, aanzienlijk zijn toegenomen. Bovendien is er een tekort aan chauffeurs, omdat er veel gebruikt wordt gemaakt van Oekraïners.

Hoe wij de hinder zoveel mogelijk beperken

De algemene verwachting is dat de levertijden van de tegels alleen nog maar meer zullen oplopen.
Fabrieken produceren minder en richten hun pijlen vooral op voor hun interessante series.
En omdat Nederland slechts een heel klein schakeltje in het wereldwijde productieproces van keramische tegels is, kunnen dat wel eens tegels zijn die bij ons minder in de smaak vallen.
De grootste en dikste tegels zoals plavuizen zijn moeilijker leverbaar omdat het bakproces voor deze tegels meer energie kost.

Helaas kunnen we vanuit Vlagsma Tegelwalhalla niet optreden tegen de genoemde gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de keramische tegelindustrie. We kunnen wel maatregelen nemen om zo weinig mogelijk hinder te ervaren van bovengenoemde problemen, waar we dan ook volop mee bezig zijn:

  • Rechtstreekse contacten met de tegelfabrieken in Spanje en Italië en de transportsector zorgen ervoor dat de leveringstermijn niet extreem lang is, een uitzondering daar gelaten.
  • Er is extra veel voorraad ingeslagen zodat het risico op langere levertijden beperkt is.
  • Mocht een tegel tijdelijk niet leverbaar zijn, dan is de kans op levering van een gelijksoortige tegel vrij groot. Dit komt door het uitgebreide netwerk van fabrieken en agenten in Spanje en Italië.

Keramische tegels bestellen bij Vlagsma Tegelwalhalla

We doen er alles aan om onze klanten te ontzien in de gevolgen van de Oekraïense oorlog op het kopen van keramische tegels. Dus ben jij op zoek naar een bepaalde tegel of wil je je laten inspireren door ons aanbod? Neem gerust contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat we voor jou kunnen betekenen. En wees welkom in onze showroom om ons assortiment te bekijken.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare