Tegels in badkamer plaatsen? 6 tips!

6 april 2021

Tegels in een badkamer plaatsen is een klus dat goed moet gebeuren. Het begint met het uitzoeken van de geschikte badkamertegels en vervolgens komt het plaatsen aan bod. De keramische tegels worden vaak gekozen en zijn een echt mode product geworden. Zowel qua uiterlijk, maar ook op technisch gebied zijn tegels een perfect product geworden. Tegels zijn in het ontwerp van de badkamer eigenlijk niet weg te denken. Er zijn allerlei verschillende badkamertegels te verkrijgen, waardoor er altijd wel iets passends voor je tussen zit. In deze blog geven wij daarom 6 tips voor tegels in badkamer plaatsen.

Benieuwd naar de 6 tips om vervolgens zelf tegels in de badkamer te gaan plaatsen? Lees dan hieronder verder.

Stap 1: de juiste tegels kiezen

Kies de voor jou persoonlijk perfecte tegel. Zorg er voor dat je op de vloer een veilige en dus stroeve tegel kiest waar je niet op uit kan glijden. Wist je dat je vloertegels ook als wandtegels kunt gebruiken? Andersom is echter niet mogelijk. Een wandtegel is namelijk te zacht om op de vloer te plaatsen. Om een badkamer groter te laten lijken kun je het beste kiezen voor een grote tegel.

Nog een tip, tegels liggend plaatsen zorgt voor optisch meer breedte en rechtopstaand zorgt optisch voor meer hoogte. Werk met accenttegels om een bepaalde wand of tussenmuurtje er uit te laten springen. Donkere tegels op de wanden maakt kleiner, lichte tegels maakt de ruimte juist ruimer. Onder de moderne stijl vallen onder andere de betonlook tegels, zoals bijvoorbeeld de Flaminia space tegels.

Wil je liever een landelijke badkamer? Dan kom je automatisch in de wat kleinere tegels, zoals bijvoorbeeld het populaire wandtegel formaat 7,5×30 cm. Deze tegels van onder andere cifre zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren. Vloertegels in romaans verband zorgen ook voor een rustieke uitstraling, zoals de Pasicos Baltimore vloertegels. Let op: bij een kleiner formaat tegel lijkt de ruimte optisch kleiner, maar ook sfeervoller.

Stap 2: de juiste hoeveelheid tegels kopen

Houd met het berekenen van de juiste hoeveelheid tegels rekening met het snijverlies.
Gemiddeld snij je ongeveer 10% van de tegels weg. Het snijverlies is afhankelijk van het formaat en het legmotief. Bij het momenteel zeer populaire visgraad motief ligt het snijverlies bijvoorbeeld tussen de 15 en 20%. Extra tegels kopen is dan zeker een goed idee.

Alleen hoe bereken je de juiste oppervlakte en daarmee de hoeveelheid tegels? Dat kun je als volgt doen: berekening vloeroppervlakte: lengte x breedte x 1.10 (snijverlies..), afronden op volle dozen. Voor de wanden: berekening wandoppervlakte: lengte x hoogte x 1.10 (snijverlies..), afronden op volle dozen. Zorg er voor dat je wat tegels over hebt en bewaar die, zodat je altijd nog tegels met hetzelfde batchnummer hebt bij eventuele schade.

Stap 3: materialen kiezen

Afhankelijk van de ondergrond bepaal je welke materialen je nodig hebt om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen. Primer altijd bij zowel zuigende als niet zuigende ondergronden. Bijvoorbeeld de Sopro GD 749 of HPS 673. Maak de ondergrond waterdicht met de kim band set Sopro ADS 630 of met de aeb 640. Gebruik altijd Sopro sanitair kit keramiek om de staande en liggende hoeken waterdicht af te kitten.

De juiste lijm voor een bepaalde ondergrond is ook van belang om naar te kijken. Voor wandtegels is dat meestal pastalijm copyflex, en voor vloertegels poederlijm FF 450. Ook de voeg is heel belangrijk in dit geheel. Sopro designvoeg is waterdicht, schimmelwerend en verkrijgbaar in een breed scala van kleuren. Gebruik tot slot voor de hoekafwerking een bijpassend tegelprofiel in aluminium of RVS.

tegels badkamer plaatsen

Stap 4: zorg voor het juiste professionele gereedschap

Zonder goed en professioneel gereedschap voor tegels in badkamer plaatsen wordt het allemaal erg lastig. Wij hebben daarom hieronder een lijstje gemaakt met het juiste professionele gereedschap. Je hebt nodig:

 • Ruby droog tegelsnijder
 • Haakse slijper met diamantschijf of eventueel een zaagtafeltje met diamantblad
 • Waterpas of laser
 • Lijmkam met de juiste vertanding
 • Tegelkruisjes, tegelrietjes
 • Tegellevel systeem bestaande uit wiggen, voetjes en tang
 • Mengkuip voor de poederlijm
 • Schone emmer voor het aanmaken van de voeg
 • Boormachine met garde
 • Tegelpotlood
 • Schoonmaakbassin met sponsbord
 • Voegbord
 • Roller of blokkwast voor de primer
 • Keramiek tang

Maak van bovenstaande punten een checklist, zodat je kunt afvinken wat je al in huis hebt. Op die manier ga je extra goed en nauwkeurig te werk. Als het juiste gereedschap compleet en verzameld is kun je overgaan naar stap 5.

Stap 5: uitzetten van het tegelwerk en de beginpositie bepalen

Begin met de wanden anders sta je op je net betegelde vloer te werken wat niet echt handig is. Bepaal vervolgens het midden van de wand. Zet een horizontale en verticale lijn met waterpas en/of laser op de wand. Zorg er voor dat de snij of passtukken links en rechts even groot zijn wat automatisch het geval is als je vanuit de middenlijn begint.

Bepaal vervolgens of je boven en onder ook een even groot pas stuk wilt of dat je bijvoorbeeld boven met een hele tegel wilt eindigen. Wij raden bij vloertegels ook aan om vanuit het midden te werken met een waterpaslijn of laser. Bij grote zware tegels kun je een lat waterpas op de muur plaatsen 1 of twee rijen van onder af. Hierdoor kun je de tegels met de juiste afstand houders boven op elkaar plaatsen zonder dat de tegels gaan verzakken.

Gebruik bij de grootformaat en/of gerectificeerde tegels het level systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat je tegels helemaal vlak verlijmd worden. Denk er wel om dat je met de vlakke kant van de spaan een lijmlaagje op de achterkant van de tegel aanbrengt, daarnaast lijm je de ondergrond in met de vertanding zijde van de lijmspaan. Dit wordt ook wel de buttering/floating methode genoemd. Denk erom dat je niet te grote vlakken in gaat lijmen. Dit voorkomt vliesvorming op de lijm, waardoor de tegels niet goed vast komen te zitten. Kijk dus altijd eerst op de verpakking van de desbetreffende lijm wat de open tijd is.

moderne badkamertegels

Stap 6: voegen en kitten

Als je de tegels netjes hebt geplaatst kun je beginnen met voegen en kitten. Dit is tevens ook de laatste stap. Je kunt daar bijvoorbeeld de sopro designvoeg en siliconen keramiek kit voor gebruiken. Kies in elk geval altijd eerst de juiste kleur voeg bij de tegels. In de meeste gevallen wil je namelijk niet het accent op de voegen leggen. Kies dus een kleur voeg die de kleur van de tegels benaderd.

Soms is het wel de bedoeling dat een voeg opvalt, zoals bijvoorbeeld bij de visgraat wandtegels. Kit kun je in dezelfde kleur als de voeg krijgen. Zorg er voor dat alle staande en liggende hoeken worden af gekit. Vervang de kit voeg 1 maal in de 5 jaar om de waterdichtheid te behouden.

Als je alle bovenstaande stappen succesvol hebt doorgelopen en toegepast, betekent dat dus dat jouw tegels in de badkamer geplaatst zijn. Is het toch niet helemaal gelukt en kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen en adviseren je graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare