Tegels snijden? Tips voor tegels snijden

24 juni 2021

Heb je nieuwe tegels aangeschaft of moet je deze nog aanschaffen en wil je zelf gaan plaatsen? Dan krijg je te maken met tegels snijden om alle tegels zo mooi en strak mogelijk te plaatsen. Door de nieuwe technieken in de keramische industrie zijn wand en vloertegels populairder dan ooit. Wil je graag keramische tegels snijden? Dat kan. Je kunt een keramische tegel op twee manieren bewerken namelijk snijden (droog) en zagen (nat). Ook kun je onderscheid maken in wandtegels (zacht) en vloertegels (hard).

In deze blog leggen we je graag uit hoe je het beste aan de slag kunt gaan met tegels snijden.

Keramische tegels trend

Het is een trend dat keramische tegels steeds groter worden, waardoor er minder voegen zijn wat de betegelde ruimte er groter en strakker laat uit zien. Dat geldt voor keramische badkamertegels, maar ook voor toilet tegels. Bovendien zijn de tegels veel harder en compacter van structuur dan pakweg 10 jaar geleden. Kwalitatief is dit natuurlijk een grote stap voorwaarts, maar het betekent wel dat het bewerken van de tegel ook veranderd is.

Zoals je al eerder kon lezen kun je een keramische tegel op twee manieren bewerken namelijk snijden (droog) en zagen (nat). En natuurlijk het onderscheid in wandtegels (zacht) en vloertegels (hard). De meeste professionele tegelzetters snijden liever dan zagen. Groot voordeel van het snijden is dat er geen stof vrij komt. Bovendien worden tegels bij het zagen nat, waardoor de tegels eerst moeten drogen voordat de tegels verlijmd kunnen worden.

Tegels snijden tips

Tegels snijden: de voordelen

Ongeveer 95% van de tegels is te snijden. Dit is standaard mogelijk tot een dikte van 15 mm. De keuze in tegelsnijders is groot. Deze kunnen variëren in bijvoorbeeld snijlengte, breekkracht, enkele of dubbele geleiding etc. Voor ieder type tegel is wel een snijwieltje, van klein tot groot. Nog een voordeel van snijden is dat je een fijnere snijlijn hebt dan bij zagen.

Bij het inkrassen van de toplaag (glazuur) door middel van de tegelsnijder moet je er voor zorgen dat vooral het begin en eindpunt goed ingesneden is. Dit inkrassen moet in één enkele beweging, met een trage en constante snelheid en gelijkmatige druk uitgevoerd worden. De toplaag verzwak je daarmee en de breuklijn wordt zichtbaar. Vervolgens breek je de tegel met het breekmechanisme van de snijder of met een tang.

Snijden van tegels niet mogelijk? Kies dan voor zagen

Als de tegels niet goed te snijden zijn of de tegel is simpelweg te dik kun je voor zagen kiezen. Alleen hoe zaag je keramische tegels en wat heb je hierbij nodig? Het belangrijkste is dat je een tegelzaagmachine hebt met genoeg vermogen en het juiste zaagblad. Zaag altijd rustig, laat de machine het werk doen en zorg dat het zaagblad voldoende gekoeld wordt met water. Je hebt tafelzaag machines voor de kleinere tegels en tegelzaag machines op poten voor de grotere en dikkere tegels.

Tegels zagen doe je altijd buitenshuis in verband met stof en water. Plus dat je voldoende ruimte nodig hebt. Let op dat je tegels die pas gezaagd zijn (waterzaag) niet direct kunt gebruiken. De tegel moet eerst voldoende droog zijn om een goede hechting te creëren met de lijm. Kleine hoekjes kun je het beste met een haakse slijper met diamantschijf uit de tegels snijden. Een vierkantje bijvoorbeeld voor een leiding teken je af op de achterkant van de tegel en zaag je
met de haakse slijper via de achterkant van de tegel eruit.

Aan de slag: zelf tegels snijden

Voor het betegelen van een vloer of wand zal je altijd tegels moeten snijden. Je krijgt ook te maken met leidingen, schakelaars en stopcontacten waar je omheen moet tegelen. Een precies klusje dus. Goede tegels en gereedschap zijn daarom van uiterst belang. Het is belangrijk dat je weet wat voor soort tegel je hebt, voordat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat.

Gelukkig is niet alleen de kwaliteit van de tegels de laatste jaren toegenomen, maar ook de machinerie om de tegels te bewerken. Er is voor ieder type tegel wel een tegelsnijder of waterzaag beschikbaar om tot het juiste en mooiste resultaat te komen.

Als je vragen hebt over keramische tegels en tegels snijden, neem dan contact met ons op en wij helpen en/of adviseren je graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare