Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels?

18 maart 2022

Weet jij het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels? Keramische Portugese tegels zijn enorm populair binnen het interieur. Ze kunnen in elk interieur worden geplaatst. Van klassiek tot modern, het is allemaal mogelijk. Echter zijn er keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels. Het is belangrijk om het verschil te weten, voordat je één van deze tegels aanschaft. Keramische tegels hebben namelijk bepaalde eigenschappen en kenmerken en dit geldt ook voor cementtegels. In deze blog leggen we daarom graag uit wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels.

Benieuwd naar het antwoord en wilt u graag meteen de juiste tegels bestellen? Lees dan hieronder verder.

Eigenschappen van Portugese cementtegels

Portugese cementtegels zijn 16mm dikke tegels met een gekleurde toplaag in allerlei patronen. Deze toplaag bestaat uit marmer met minerale pigmenten en is 4 mm dik. Onder de toplaag zit ca 12 mm cement. Een echte Portugese cementtegel is handmatig ingegoten. Elke tegel wordt met de hand gemaakt door middel van een mal. In de mal wordt een mengsel van water en gemalen marmer composiet en natuurlijke pigmenten gegoten. In de mal heeft elk vakje zijn eigen kleur en zo worden de motieftegels dus gemaakt. Boven op dit mengsel komt zeer fijn zand en cement. Tot slot wordt de mal afgestreken met een dikker mengsel van zand en cement. Andere eigenschappen van Portugese cementtegels zijn:

  • Afmeting is vaak 20×20 cm
  • Portugese cementtegels worden gemaakt via de zogenaamde droogperstechniek
  • De tegels zijn geschikt voor vloerverwarming
  • Portugese cementtegels worden niet geproduceerd in Portugal, maar in Vietnam en Marokko. In de tijd van de Mooren werden de tegels wel in Portugal gemaakt.
Portugese cementtegels

Wat zijn keramische Portugese tegels?

Keramische Portugese tegels zijn 8 t/m 12 mm dikke tegels die bestaan uit een biscuit van gebakken klei waarbij de toplaag bestaat uit slijtvast en kras vast glazuur. De tegels worden onder hoge temperatuur gebakken waarbij de tegels dus ook vorstbestendig kunnen worden gemaakt. De formaten variëren van 20×20 t/m 60×60 cm en alles wat ertussen inzit. Andere belangrijke eigenschappen en kenmerken van keramische Portugese tegels zijn:

  • Tegels zijn geïnspireerd op de patronen van de Portugese cementtegels
  • De tegels worden gemaakt in onder andere Spanje en Italië

Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels? Uitleg:

Om het verschil tussen deze twee soorten tegels nog extra duidelijk te delen hebben we hieronder een uitgebreide uitleg met de belangrijkste verschillen.

1: Kleurverschillen

Portugese Cementtegels worden met de hand gemaakt en daardoor kunnen kleurverschillen en maatverschillen ontstaan. Bij keramische Portugese tegels is het kleur- en maatvast. Deze tegels worden machinaal gemaakt met de nieuwste ontwerp en printtechnieken.

2: Verschillende toplagen

De toplaag van een Portugese cementtegel bestaat uit marmer composiet en kleurstoffen. Dit laagje is poreus, zacht en dus gevoelig voor krassen, vlekken en zuurhoudende middelen. De keramische Portugese tegel is kras vast en slijtvast. De glazuurlaag zorgt voor een harde toplaag die vloeistofdicht is en dus ongevoelig is voor vlekken en zuurhoudende schoonmaakmiddelen zoals antikalk en schoonmaakazijn.

3: Onderhoud van de tegels

Impregneren is altijd nodig bij Portugese cementtegels. Liefst meerdere keren achter elkaar. Ieder jaar moet je dit herhalen, omdat je dit laagje van de tegel afloopt. Bovendien moet je de vloer onderhouden met speciale edel zeep die weer zorgt voor een diepere kleur. Desondanks krijg je gebruikssporen bij deze tegels.

Keramische Portugese tegels zijn daarentegen onderhoudsvriendelijk en maak je schoon met een ontvettend middel zoals lithofin onderhoudsreiniger. Zeep moet je juist niet gebruiken, omdat de glazuurlaag een soort van glas laag is waar niets in kan trekken. Het onderhoud van de keramische tegel is dan ook vrij eenvoudig.

Portugese tegels badkamer

4: De prijs

Portugese cementtegels zijn behoorlijk prijzig. Naast de aanschafprijs zijn ook de bijbehorende middelen, zoals impregneer, vlekstop en edel zeep behoorlijk duur. Bovendien is de legprijs die de tegelzetter hanteert veel hoger dan bij een keramische Portugese tegel. De prijs van een keramische Portugese tegel is minimaal de helft van de aanschafprijs van een Portugese cementtegel. Bovendien heb je geen andere producten nodig en beperkt de prijs zich tot de aanschafprijs en een vaak lagere legprijs van de tegelzetter.

Keramische Portugese tegels bij Vlagsma Tegelwalhalla

Kies jij voor onderhoudsvriendelijke keramische Portugese tegels? Dan hoef jij je niet druk te maken over vlekvorming en gebruikssporen. De keramische Portugese tegel is bestand tegen zuren, slijtvast en kras vast. Tot slot benaderen ze dankzij de nieuwste technieken de uitstraling en het gevoel van de handgemaakte cementtegels. De designs zijn oneindig en niet geheel onbelangrijk: de tegels zijn betaalbaar en ten opzichte van de cementtegels zelfs goedkoop. Wij als Vlagsma Tegelwalhalla hebben ons gespecialiseerd in de keramische Portugese tegels. Voor vragen kun je daarom contact met ons opnemen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare