Vloertegels kopen? Waar moet je op letten

21 mei 2021

Je wilt graag nieuwe vloertegels kopen alleen waar moet je op letten? Het aanbod in vloertegels is tegenwoordig ongekend. Er zijn allerlei verschillende uitvoeringen, kleuren en formaten. Om de best passende tegel aan te schaffen is het van belang om vooraf goed te weten wat je nodig moet hebben. De vraag: waar moet ik op letten bij de aankoop van tegels? Is een vraag die wij dus ook regelmatig krijgen te horen.

In deze blog geven wij daar graag een antwoord op, zodat jij een goede en verantwoorde keus kunt nemen.

Waar ga je de vloertegels toepassen?

Dat is de eerste stap en tevens vraag die je moet beantwoorden. De ruimte waar de tegels komen te liggen is namelijk veel bepalend. Bekijk of er voor de door jou in gedachte ruimte bepaalde aandachtspunten zijn, waarmee je rekening dient te houden. In een natte ruimte, zoals een badkamer stel je weer andere eisen aan de tegel dan aan vloertegels in een slaapkamer. Ook de oppervlakte, structuur en stroefheid spelen daarin een rol.

woonkamer vloertegels

Het optische effect

Houd er rekening mee wat het optische effect is van de vloertegels die je wilt gaan toepassen. Zowel het formaat als de kleur van een tegel kunnen veel invloed hebben. Bij een donkere ruimte kun je bijvoorbeeld beter lichte tegels gebruiken en visa versa. Groot formaat vloertegels maken de ruimte optisch groter, bij kleine vloertegels heb je meer voegen wat drukker oogt, waardoor het vertrek juist weer kleiner lijkt.

Heb je een smalle woonkamer en een langwerpig formaat tegel, zoals een houtlook tegel? Leg de vloer dan in de breedte, zo laat je de woonkamer breder lijken. Heb je een kleine, ondiepe woonkamer? Leg de vloer dan juist in de lengte. Met die handige tips kun je een mooi effect creëren in een ruimte waar de vloertegels komen te liggen.

Is de ondergrond ook van belang voor het type vloertegel die ik wil gebruiken?

Deze vraag krijgen wij regelmatig te horen. In principe is de ondergrond niet van belang, maar er zijn enkele uitzonderingen. Heb je een badkamervloer met een afvoer putje dan kun je beter niet te grote tegels nemen. Het vloertje loopt dan van alle kanten af naar het putje en dit zorgt ervoor dat je te grote tegels niet vlak kunt leggen. Bij een drain of afvoer gootje speelt dit weer niet een rol, omdat de vloer naar 1 kant toe afloopt. Buiten het huis heb je vorstbestendige tegels nodig en het liefst zo groot mogelijk. Vocht onder de tegel is dan funest dus hoe minder voegen hoe beter.

waar op letten bij vloertegels kopen

Het verschil tussen rechte kanten (gerectificeerd) of ronde kanten

Vroeger werden de tegels verwerkt met brede voegen, tegenwoordig juist met zo klein mogelijke voegen. Dit heeft als voordeel dat de tegels altijd maatvast zijn. De vloeren zien er dan ook snaar strak uit wat weer een ruimtelijk effect geeft. Bovendien worden brede voegen sneller vies, waardoor het in hygiënisch opzicht een voordeel is om de voegen zo smal mogelijk te houden. Vloertegels met ronde kanten hebben tevens altijd bredere voegen. Belangrijk dus om daar op te letten bij vloertegels kopen.

Hoe weet ik welke stroefheid de tegel heeft?

De R-Waarde zegt iets over de antislipeigenschappen van een vloertegel en dus over de hoeveelheid grip ervan. R8 is de laagste waarde en R13 de hoogste. Hoe hoger de waarde, hoe meer grip de tegel geeft. R9 is de standaard voor keramische vloertegels. Alle tegels op onze website hebben dan ook minimaal deze waarde. Met name in vochtige of vette ruimtes worden tegels met een hogere R-Waarde voorgeschreven

Uitleg Mohs waarde in hardheid

De hardheid van de keramische tegels (R-waarde) wordt technisch uitgedrukt in eenheden op de schaal van (Friedrich) Mohs. Deze hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft. Hardheid valt te bepalen door te zien welke stof de andere een kras kan toebrengen, Mohs selecteerde tien welbekende mineralen voor zijn schaal. De test wordt uitgevoerd op de zichtzijde van gebakken tegels.

hoeveel vloertegels kopen

Hoeveel vloertegels heb ik nodig?

Eén van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij vloertegels kopen is de hoeveelheid tegels. Voor vloertegels geldt de lengte keer de breedte van de te betegelen ruimte. Daarnaast moet je rekening houden met snij afval. Voor kleinere ruimtes geldt minimaal circa 10% snij afval, voor de grotere ruimtes is vaak 5% snij afval genoeg. Tevens is het altijd aan te raden om extra tegels te kopen. Mocht er in de toekomst een tegel kapot gaan, dan heb je altijd reserve tegels achter de hand met hetzelfde productienummer.

Als ik tegels tekort kom kan ik die dan probleemloos bijbestellen?

Zelfs met de grootste nauwkeurigheid van opmeting of berekening van de hoeveelheden is het mogelijk dat je tegels tekort komt bij de plaatsing. Wat dan? Houd er rekening mee dat er een tono (tint nummer) en caliber (maat) op de doos van de aangekochte vloertegels staat. Dit is al het ware het batchnummer van een geproduceerde partij. Probeer in ieder geval hetzelfde tint en caliber nummer bij te bestellen. Helaas is dit niet altijd meer mogelijk en dan kun je dus een probleem hebben. Liever wat te veel dan te weinig tegels bestellen dus om teleurstelling te voorkomen.

Vloertegels kopen? Je weet nu waar je op moet letten

Heb je een mooie keramische tegel, woonkamer tegels of een andere tegel op het oog? Met bovenstaande tips weet je waar je op moet letten bij het kopen van vloertegels. Dat betekent geen misaankopen meer en geldbesparing. Voor vragen over vloertegels en het kopen van vloertegels staan wij graag voor je klaar. Wij helpen en/of adviseren je graag waarbij nodig. Je kunt daarvoor contact met ons opnemen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare