Vloertegels leggen in 9 stappen

23 april 2020

Je hebt de mooiste vloertegels gekocht en wilt nu graag dat de tegels perfect geplaatst worden. Je kunt hiervoor een tegelzetter inhuren, maar zelf doen is wel zo voordelig. Wat je bespaart kun je weer uitgeven voor andere leuke aankopen. Graag leggen we je in deze blog uit hoe je zelf vloertegels kunt leggen in de woonkamer, hal, keuken, badkamer of toilet. Werk je vloer af met mooie keramische tegels die optimaal comfort bieden en een prachtige uitstraling geven aan de ruimte. Ga met onderstaand stappenplan aan de slag en je weet in slechts 9 stappen hoe je je eigen perfecte tegelvloer kunt leggen.

Stap 1: Het juiste gereedschap

Voor de verwerking van vloertegels heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Duimstok
  • Troffel
  • Potlood
  • Lijmkam
  • Waterpas
  • Inwasbordje
  • Tegelsnijder
  • Schoonmaak spons
  • Haakse slijper met diamantschijf
  • Nijptang
  • Mixer voor tegellijm en voegsel
  • Afstandhouders (tegelkruisjes of tile leveling systeem)

Daarnaast heb je voor de verwerking ook de volgende materialen nodig. Vraag onze adviseurs welke primers, lijm en voeg je nodig hebt bij welke ondergrond.

  • Voorstrijk of primer
  • Tegellijm
  • Voegsel
  • Optioneel: Afdichtkit
  • Optioneel: tile leveling systeem

Stap 2: Behandel de ondergrond

Het is belangrijk dat je de vloer op de juiste manier behandelt met voorstrijkmiddel. Gaat je over bestaande tegels heen tegelen? Behandel dan de vloer met speciale tegel-over-tegel voorstrijk. Deze maakt het oppervlakte ruwer, zodat de lijm beter hecht. Wij adviseren hier Sopro HPS673 hechtprimer voor. Heb je juist een zuigende ondergrond kies dan voor Sopro GD749 (droge cement dekvloer). Wil je badkamertegels leggen? Zorg dan vooraf dat deze waterdicht is. Gebruik in dit geval een ASD waterdichtset, met kimband en een coating van Sopro.

Stap 3: Maak een verdeling

Zorg ervoor dat je vooraf een verdeling maakt van de te betegelen vloer. Zowel links als rechts wil je dat er gelijke snijtegels komen te liggen. Als de verdeling gemaakt is, moet je rechte tegellijnen op de vloer plaatsen zodat je tegelwerk netjes recht wordt uitgevoerd.

Stap 4: Lijm aanmaken

Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep de tegellijm met een troffel op de lijmkam en smeer de lijm op de vloer uit. Breng niet meer lijm aan dan nodig is. De lijm verdroogt snel en verliest vervolgens aan kracht. Houdt de lijmkam altijd in dezelfde positie, zodat de lijmverdeling overal hetzelfde is.
Voor de te gebruiken lijmkam (vertanding) geldt:

  • Voor tegels tot en met 30×30 cm: een 8mm lijmkam 
  • Voor tegels tot en met 60×60 cm: een 10 lijmkam 
  • Voor tegels groter dan 60×60 cm: een 12 mm of 15mm lijmkam 

Stap 5: Maak gebruik van een tile leveling systeem

Bij vloertegels vanaf het formaat 45×45 cm raden we aan om het tile leveling systeem toe te passen. Dit zorgt er voor dat je tegels zuiver strak gelegd worden (zonder hoogteverschillen) met een gelijkmatige voeg. De clips komen in de lijm onder de tegels te liggen. Schuif de keg aan de bovenkant van de tegel in de opening van de clip, zodat de keg de tegel op gelijke hoogte duwt. De clip zorgt ervoor dat de voeg overal dezelfde afstand heeft. Samen geven ze een super netjes eindresultaat. Let op dat je naast de ondervloer ook de onderkant van de tegel een schraap laag met lijm geeft. Dit voorkomt dat de tegel tijdens het levelen uit de lijm schiet.

Stap 6: Vloertegels leggen

Leg de eerste vloertegel volgens de verdeling die je gemaakt hebt en houd een halve centimeter ruimte ten opzichte van de muur. De tegelvloer heeft zodoende genoeg ruimte om de mogelijke werking op te vangen. Plaats de volgende tegel strak tegen de clips en keggen van de vorige aan. Breng de volgende tegel aan, enzovoort. Snijd met een tegelsnijder de tegels, die in hoeken of langs randen komen te liggen, op maat.

Stap 7: Voeg de vloertegels

Om te voorkomen dat er vocht onder de tegels komt, voeg je ze. Dit doe je pas op het moment dat de tegellijm droog en uitgehard is. Wij adviseren om alle lijm 24 uur uit te laten harden. Strijk het voegmiddel over de voegen heen met een inwasbordje. Krab de hoekaansluitingen open, zodat je hier later kunt kitten. Laat het voegmiddel drogen. Haal overtollig tegelvoegsel weg met een spons. Ververs het water regelmatig.

Stap 8: Verwijder cementsluier

Het is belangrijk om de tegels grondig schoon te maken. Dit doe je pas als de tegels geplaatst en afgewerkt zijn, en als de lijm en het voegmiddel voldoende tijd hebben gehad om te drogen. Wij adviseren om cementsluier van de tegels af te halen met Lithofin cementsluierverwijderaar. Voor het overige onderhoud van je vloer gebruik je Lithofin onderhoudsreiniger.

Stap 9: Kit de vloer

De nieuwe vloer is gelegd, gevoegd en schoongemaakt. Maak hem in de badkamer netjes af door een waterdichte kitlaag te plaatsen tussen de vloer en de muur. Op deze manier voorkom je gebreken en schade door vocht.

Voilà, gefeliciteerd met je nieuwe tegelvloer!

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma

Lees meer over: De 9 tegeltrends van 2024 op een rij
de 9 tegeltrends op een rij

Nieuw!

De 9 tegeltrends van 2024 op een rij

Lees meer over: Badkamertrends 2024
badkamertrends van 2021

Nieuw!

Badkamertrends 2024

Lees meer over: Woonkamer tegels: de trends van 2024
Woonkamer tegel trends 2021

Nieuw!

Woonkamer tegels: de trends van 2024