Vloertegels op de wand gebruiken? Ontdek hier de voordelen

26 augustus 2022

Wil je vloertegels op de wand aanbrengen? Geen punt, kwalitatief is het in veel gevallen zelfs een betere oplossing. In deze blog lees je waarom vloertegels geschikt zijn voor op de wand en wat de voordelen ervan zijn.

Voordelen van vloertegels op de wand

Tegels zijn inmiddels een echt modeproduct geworden. Ze zijn verkrijgbaar in allemaal verschillende maten, vormen en kleuren. Vroeger had je voor de wand wandtegels en voor de vloer vloertegels. Tegenwoordig is de trend in badkamer en toilet minimalistisch. Om eenheid en een stoere uitstraling te krijgen worden vloertegels ook op de wand gebruikt. Met eventueel een accenttegel zoals een kleurrijke Portugese wandtegel die het patroon subtiel doorbreekt. De voordelen van een vloertegel die op de wand wordt geplakt zijn:

  • Kalibers en maatvoering van de wand en vloer zijn hetzelfde.  
  • Dezelfde nuancering, structuur en kleur op wand en vloer
  • Sterkere en slijtvastere dus kwalitatief betere tegels op de muur
  • Vloer en wand worden één geheel
  • Een rustig geheel wat weer voor meer ruimtewerking zorgt
Houtlook vloertegel op de wand

Kunnen wandtegels dan ook op de vloer?

Een vloertegel wordt over het algemeen zwaarder belast dan een wandtegel. Om die reden wordt een vloertegel dan ook onder een hoger aantal graden gebakken en is die beter bestand tegen slijtage en krassen. Vloertegels zijn sterker dan wandtegels en kunnen prima op de wand worden aangebracht. Andersom kan je een wandtegel om diezelfde reden niet als vloertegel gebruiken.

Wat is het effect van één soort tegel op de wand en vloer?

Vloer en wand vormen één geheel wanneer je vloertegels op de wand aanbrengt. Door op wand en vloer dezelfde tegels te gebruiken, versmelten de tegels als het ware met elkaar. Denk aan een vintage vloertegel met een subtiel patroon dat je door laat lopen op de wand. Het resultaat is een speelse ruimte die door de vloertegel op de wand een warme eenheid uitstraalt.

Houd wel altijd rekening met de lichtinval. Tegels die rechtop staan lijken door schaduwvorming donkerder dan dezelfde vloertegels die liggen. Het is ook mogelijk om uit een serie vloertegels met meerdere kleuren een combinatie te maken, bijvoorbeeld donker op de vloer en licht op de wand. Als je ervoor kiest om één of twee wanden gelijk te maken met de vloer, kan de diepte van de ruimte worden beïnvloed. Omdat de meeste vloertegels tegenwoordig gerectificeerd zijn en dus een dunne voeg hebben, krijg je een super strak geheel.

Een trend die niet meer is weg te denken in de keuken of badkamer is om de wand en vloer in dezelfde tegel te combineren met één of meerdere accenttegels. Met een 7,5×30, 7,5×15 of 13×13 cm handvorm tegel breng je kleur en dus sfeer aan in de minimalistische badkamer. Een patroon als visgraat of hexagon zorgt voor nog meer accent.

Hoe breng ik vloertegels aan op de wand?

Zorg voor een goede verankering van de vloertegels op de wand. Een vloertegel is over het algemeen zwaarder, dikker en anders van samenstelling. De tegel is onder een hoger aantal graden gebakken wat inhoudt dat het biscuit in tegenstelling tot de meeste wandtegels niet poreus is. Doordat de tegel hierdoor bijna geen vocht opneemt moet je de vloertegels verlijmen met een flexibele poedertegellijm. Je moet de ondergrond overigens altijd primeren. Maak gebruik van het tegel levelsysteem voor een vlakke afwerking.

Vloertegels van Vlagsma Tegelwalhalla op de wand?

In ons assortiment vind je authentieke vloertegels die van de ruimte een sfeervol geheel maken. En die ook zeker geschikt zijn om op de wand aan te brengen. Benieuwd welke vloertegels op de wand geplaatst kunnen worden? Bekijk ons veelzijdig aanbod en neem vrijblijvend contact op om te informeren naar de mogelijkheden.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare