Keramische tegels schoonmaken? Zo doe je dat!

17 januari 2022

Je wilt natuurlijk op de beste manier keramische tegels schoonmaken. Het is belangrijk om zorgvuldig aan de slag te gaan met het schoonmaken van keramische tegels. Vaak zijn de tips van grootmoeders goed wat betreft schoonmaak, helaas is dat advies wat betreft keramische tegels schoonmaken niet altijd de juiste. Veel mensen denken dat groene zeep hét middel is om vloertegels te reinigen. Dit werd vroeger tenslotte ook gedaan. De geglazuurde keramische vloertegels hebben een heel ander onderhoud nodig en groene zeep is dan ook een no go.

We vertellen je in deze blog meer over het schoonmaken van keramische vloertegels in huis en buiten huis.

Gebruik geen groene zeep

Zoals hierboven al vermeld denken veel mensen dat groene zeep het wondermiddel is om vloertegels te reinigen. Vroeger werd dit tenslotte ook gedaan en de meeste dingen van vroeger waren en zijn gewoon goed. Wat er echter niet bij verteld werd is het type vloertegel waar groene zeep een wondermiddel voor was. Dit waren namelijk ongeglazuurde keramische tegels, cementtegels en natuurstenen vloeren. Dit zijn vloertegels die poreus en open van structuur zijn waardoor de groene zeep in de tegel trok en voor een diepere kleur zorgde.

Geglazuurde keramische vloertegels hebben een heel ander onderhoud nodig. Dit is echter geen groene zeep. Glazuur is niets anders dan een slijt en waterdicht glaslaagje. Oma reinigde haar ramen vroeger vast ook niet met groene zeep. Keramische geglazuurde tegels maak je altijd schoon met een speciale daar voor ontwikkelde ont-vetter. De flessen die in het keukenkastje staan, zoals onder andere het naar een voetbalclub vernoemde schoonmaakmiddel kun je beter niet gebruiken, omdat die een laagje achterlaten op je tegels.

hoe keramische tegels schoonmaken

Hoe keramische tegels schoonmaken?

Om te voorkomen dat er een filmlaagje (residu) van zeep achterblijft op de tegel maak je de keramische geglazuurde tegels dus altijd schoon met een speciaal daar voor gemaakt middel.
Er zijn meerdere merken die gespecialiseerde producten hebben, maar de voorkeur van Vlagsma tegelwalhalla gaat uit naar Lithofin.

Lithofin onderhoudsreiniger is voor het normale dweilen van keramische tegelvloeren. Reinigt en verzorgt in een keer zonder strepen ruwe of gepolijste oppervlakken en maakt deze steeds mooier en minder kwetsbaar. Mocht je in het verleden je keramische vloertegels toch hebben gereinigd met groene zeep of een zeep houdend product dan moet je het vetlaagje eerst verwijderen voordat je de onderhoudsreiniger gebruikt.

Stappenplan keramische tegels schoonmaken

intensiefreiniger vloertegels

Maak de vloertegel eerst licht vochtig en gebruik dan de Lithofin intensiefreiniger, verdund in water of bij een erg smerige vloer puur. Laat de intensiefreiniger 5 tot 10 minuten inwerken en schrob de vloer dan met een schrobbezem. Spoel vervolgens met schoon water het vieze water van de tegel en zuig het op met een waterstofzuiger. Nu kun je de onderhoudsreiniger bij de eerstvolgende dweil sessie weer gebruiken.

De Lithofin intensiefreiniger verwijdert hardnekkige en sterke vervuilingen, olieachtige of vettige verontreinigingen en is uitstekend geschikt voor alle keramische tegels. De gouden tip bij het schoonmaken van een stenen vloer is dan ook dat je moet achterhalen om welk type tegel het gaat. Een keramische geglazuurde vloertegel heeft altijd ander onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een ongeglazuurde vloertegel.

Viezigheid kan nooit in een geglazuurde tegel trekken maar hecht zich wel in een zeeplaagje waardoor de tegel dof wordt en veranderd van kleur. Houd je hier rekening mee, dan is het onderhoud van een stenen vloer een fluitje van een cent.

Bericht delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Actueel van Vlagsma

Lees meer over: Innovatieve douchebak in badkamer
innovatieve douchebak in badkamer

Nieuw!

Innovatieve douchebak in badkamer

Lees meer over: Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels?
Verschil keramisch Portugese tegel en cementtegels

Wat is het verschil tussen keramische Portugese tegels en Portugese cementtegels?