Keramische tegels schoonmaken? Zo doe je dat!

4 januari 2023

De tegels in je badkamer of keuken wil je goed onderhouden zonder een blijvende waas achter te laten. Dat betekent dat je niet lukraak aan de slag moet gaan bij het schoonmaken van de keramische tegels. Het is belangrijk om dat zorgvuldig te doen. Vaak zijn de tips van grootmoeder wat betreft schoonmaak erg handig. Helaas is haar advies voor het schoonmaken van keramische tegels niet altijd juist. Veel mensen denken dat groene zeep hét middel is om vloertegels te reinigen. Dit werd vroeger tenslotte ook gedaan. Toch is dit een no go en hebben geglazuurde keramische vloertegels een heel ander behandeling nodig.

We vertellen je in deze blog meer over het schoonmaken van keramische vloertegels in en buiten huis.

hoe keramische tegels schoonmaken

Gebruik geen groene zeep

Zoals hierboven al vermeld denken veel mensen dat groene zeep het wondermiddel is om vloertegels te reinigen. Vroeger werd dit tenslotte ook gedaan en de meeste dingen van vroeger waren en zijn gewoon goed. Wat er echter niet bij verteld werd is dat groene zeep niet voor ieder type vloertegel een wondermiddel was. In het geval van ongeglazuurde keramische tegels, cementtegels en natuurstenen vloeren is het geen probleem. Deze vloertegels zijn poreus en open van structuur waardoor de groene zeep in de tegel trekt en voor een diepere kleur zorgt.

Geglazuurde keramische vloertegels hebben een heel ander behandeling nodig, waarbij je groene zeep uit de buurt moet houden. Glazuur is niets anders dan een slijt- en waterdicht glaslaagje. Oma reinigde haar ramen vroeger vast ook niet met groene zeep. Keramische geglazuurde tegels maak je altijd schoon met een speciale daarvoor ontwikkelde ontvetter. De flessen die in het keukenkastje staan kun je beter niet gebruiken, omdat die een laagje achterlaten op je tegels.

Hoe keramische tegels schoonmaken?

Om te voorkomen dat er een filmlaagje (residu) van zeep achterblijft op de tegel, maak je de keramische geglazuurde tegels dus altijd schoon met een speciaal daar voor gemaakt middel. Er zijn meerdere merken die gespecialiseerde producten hebben, maar de voorkeur van Vlagsma Tegelwalhalla gaat uit naar Lithofin.

Lithofin onderhoudsreiniger is geschikt voor het normale dweilen van keramische tegelvloeren. Het reinigt en verzorgt in één keer zonder strepen achter te laten en maakt ruwe of gepolijste oppervlakken mooier en minder kwetsbaar. Mocht je in het verleden je keramische vloertegels toch hebben gereinigd met groene zeep of een zeephoudend product, dan moet je het vetlaagje eerst verwijderen voordat je de onderhoudsreiniger gebruikt.

Stappenplan voor het schoonmaken van keramische tegels

intensiefreiniger vloertegels
  1. Maak de vloertegel eerst licht vochtig en gebruik dan de Lithofin intensiefreiniger, verdund in water. Is de vloer erg smerig, gebruik de reiniger dan onverdund.
  2. Laat de intensiefreiniger 5 tot 10 minuten inwerken en schrob de vloer dan schoon.
  3. Spoel de vloer vervolgens met schoon water en zuig het droog met een waterstofzuiger. Nu kun je de onderhoudsreiniger bij de eerstvolgende dweilbeurt weer gebruiken.

De Lithofin intensiefreiniger verwijdert hardnekkige en vettige verontreinigingen en is uitstekend geschikt voor alle keramische tegels. De gouden tip bij het schoonmaken van een betegelde vloer is dan ook dat je moet achterhalen om welk type tegel het gaat. Een keramische geglazuurde vloertegel heeft altijd ander onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een ongeglazuurde vloertegel.

Viezigheid kan nooit in een geglazuurde tegel trekken maar hecht zich wel in het zeeplaagje waardoor de tegel dof wordt en van kleur verandert. Houd je hier rekening mee, dan is het onderhoud van de betegelde vloer een fluitje van een cent.

Wil je meer informatie over het onderhouden en schoonmaken van keramische tegels of wil je graag advies bij je zoektocht naar nieuwe tegels? Neem gerust contact met ons op, zodat we je verder kunnen helpen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare