Tegels schoonmaken na voegen, waarom en hoe?

24 november 2020

Ben je zelf keramische tegels aan het voegen geweest? Dan is het belangrijk dat deze tegels direct na het voegen worden schoongemaakt. Waarom tegels schoonmaken na voegen belangrijk is? Als je de tegels namelijk niet schoonmaakt na het voegen dan kan hardnekkig cementsluier achterblijven. Dit wil je uiteraard voorkomen. Schoonmaken met een spons en water is daarom van belang. Jij wilt het beste voor je wand- en/of vloertegels. Daarom gaan we het in deze blog hebben over tegels schoonmaken na voegen en hoe je dit kunt aanpakken.

Benieuwd hoe je dit zelf kunt toepassen? Lees dan hieronder verder.

Wat is cementsluier?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk blijven genieten van je tegels in huis. Het is dan dus belangrijk om cementsluier te verwijderen. Wat is dit nu precies? Cementsluier is een doffe aanslag die achterblijft na het voegen en wordt veroorzaakt door het niet goed schoonmaken met water en spons. Het is belangrijk dat deze waas goed wordt verwijderd, omdat je het jezelf anders onmogelijk maakt om de keramische tegels goed te onderhouden. Dat willen we natuurlijk absoluut voorkomen.

Cementsluier verwijderen

In het voegmiddel zit cement en kalk dat zorgt voor de doffe aanslag op de keramische tegels. Het is daarom aan te raden om bij de vloertegels niet meteen een heel groot vloervlak in te voegen en dit gelijk met water en een spons schoon te maken. Wij raden aan de tegels 1 keer met water schoon te maken, deze te laten drogen en vervolgens nog een keer schoon te maken met water en een spons. Graag meer tips? Die hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het verwijderen van cementsluier

Mocht de cementsluier al wat langer op de tegels zitten dan zijn er verschillende middelen om dit te verwijderen. Om het jou gemakkelijker te maken om cementsluier te verwijderen hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Werken met een theedoek
    Wanneer de cementsluier nog redelijk vers is, kun je proberen om dit met een theedoek te verwijderen. Poets flink met een droge theedoek over het oppervlak van de tegels. Dit kan er voor zorgen dat de cementsluier verdwijnt, maar is wel vrij intensief en zal bovendien ook veel tijd kosten.
  2. Azijn mengsel
    Meng azijn en water in een gelijke verhouding (50/50) door elkaar. Dit zure mengsel zal er voor zorgen dat de cementsluier verwijderd wordt. Ook dit is een goede manier om de cementsluier te verwijderen.
  3. Lithofin cementsluier verwijdereraar
    Dit is een hoogactief zuurhoudend reinigingsconcentraat met bestanddelen voor schone en sluiervrije oppervlakken van keramische tegels. Lithofin cementsluier verwijdereraar is speciaal voor gebruik binnenshuis op alle geglazuurde keramische vloer- en wandtegels. Lithofin erwijdert moeiteloos cementsluiers, mortelresten, roest, kalk- en andere verharde vuillagen.
Schoonmaken na voegen tegels

Zelf tegels schoonmaken na voegen

Wil jij graag dat je keramische tegels mooi verzorgd kunnen shinen in een ruimte in huis? Dan is de juiste verzorging en schoonmaak daarvoor van groot belang. Met bovenstaande tips gaat dat helemaal goedkomen en kun jij lang plezier hebben van jouw keramische tegels. Op zoek naar tips voor het voegen van tegels? In onze blog ‘Vloertegels voegen in 7 stappen’ geven wij jou handige tips om zelf tegels te gaan voegen.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma



iDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare