Tegels over? Maak een tafel met tegels!

15 januari 2024

Heb je je badkamer of keuken onlangs voorzien van nieuwe wandtegels? Dat betekent iedere dag weer genieten van een stijlvol resultaat dat helemaal in de smaak valt. Met de tegels die strak zijn aangebracht is de keuken of badkamer in een oogopslag veranderd naar een elegante ruimte. Heb je na de verbouwing tegels over? Gebruik ze voor een nieuw project en maak een tafel met tegels dat perfect in de ruimte past. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een bijzettafel van tegels maakt.

Een kubustafel maken van wandtegels

Wanneer blijkt dat je na de verbouwing van de keuken of badkamer wandtegels over hebt, kun je die op verschillende creatieve manieren toepassen. Wat dacht je van een bijzettafel in de vorm van een kubus? Of wil je de eettafel in de keuken een nieuwe uitstraling geven? Gebruik de keukentegels die je over hebt om het tafelblad te bekleden en zo een sfeervol geheel te creëren. Hetzelfde geldt voor het decoreren van een bestaande badkamermeubel dat met resterende badkamertegels weer als nieuw is.

In deze blog lees je in een aantal stappen hoe je van houten platen en wandtegels een stoere kubustafel maakt die overal in huis een mooie plek kan krijgen. Deze stappen zijn voor het overgrote deel ook toe te passen als je de tegels voor andere meubelstukken wilt gebruiken.

Benodigheden voor een kubustafel

Bereken op basis van het aantal tegels dat je over hebt hoe groot de tafel moet worden en hoeveel van onderstaande benodigdheden je nodig hebt. Je kunt er voor kiezen de tafel aan alle kanten te bekleden of om alleen het blad van tegels te voorzien.

  1. De tegels die je over hebt
  2. Multiplex platen in gewenst formaat die samen de bovenkant en vier zijkanten vormen
  3. Tegellijm
  4. Lijmkammen
  5. Voegspaan
  6. Sponzen
  7. Voegmortel
  8. Twee emmers
Tegeltafel maken

Stap 1. Kubus op maat

Het maken van de tafel begint met de multiplex platen. Deze zet je als een kubus in elkaar. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk door de platen zo op maat te maken dat je geen tegels hoeft te versnijden. Bereken dus van tevoren hoe groot te tegels zijn en hoeveel je kwijt kunt op één zijde.

Wil je alle zijden van de tafel betegelen, dan zal het een zwaar meubelstuk worden. De kubus moet dus extra stevig zijn. Dit kun je realiseren door de platen aan elkaar te verbinden met schroeven én lijm. Boor wel van tevoren gaten in de kopse kant om te voorkomen dat het hout gaat splitten.

De tegels aan de zijkanten van de tafel komen tot de grond. Dit kan krassen op de vloer veroorzaken. Voeg daarom aan de binnenkant van de kubus een extra plintje toe dat net iets uitsteekt. Die is nagenoeg onzichtbaar en de tegels raken de vloer niet. Zo lijkt het bovendien alsof de kubustafel iets van de grond komt.

Stap 2. Lijm en tegels aanbrengen

Is de kubus in elkaar gezet, dan kun je de tegellijm aanbrengen. Bepaal eerst waar het midden van ieder vlak ligt, dat heb je nodig bij het betegelen. Begin je met de lijm, kijk dan van tevoren op de verpakking hoe lang de droogtijd is. Misschien denk je efficiënt te werken door de kubus in één keer van lijm te voorzien. Doe je er alleen te lang over, dan heb je het risico dat de lijm is uitgehard nog voordat je aan de eerste tegels begint. Breng de lijm daarom per vlak aan.

Bij het aanbrengen van de tegels kun je het best vanaf het midden beginnen, dat je hebt gemeten voordat de lijm is aangebracht. Werk vanuit het midden naar de randen toe, zodat de tegels strak en recht worden aangebracht. Ze hechten het best wanneer je bij het aandrukken licht draaiende bewegingen maakt.

Kubustafel maken

Stap 3. Voegen en inwassen van tegels

De tegels zitten erop, dus je tafel begint al mooi vorm te krijgen. Om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van een mooi ontwerp, moet je de tegels in de volgende stap voegen en inwassen. In feite doe je dat op dezelfde manier als bij een badkamerwand die je betegelt.

Maak om te beginnen het voegmengsel klaar in een emmer. Met een gladde voegspaan kun je het mengsel gemakkelijk tussen de tegels aanbrengen. Zorg voor een juiste dikte die goed blijft zitten, ook in de hoeken van de kubus.

Na het voegen volgt het schoonmaken van de tafel, zodat alle overtollige voeg weggehaald wordt en je een mooi en strak meubelstuk overhoudt. Gebruik hiervoor twee emmers met water. De ene emmer kun je gebruiken om het voegmengsel van de spons te verwijderen. Het water in de andere emmer blijft op deze manier helder. Dat is nodig om de tafel echt goed schoon te maken.

Een tafel met tegels van Vlagsma Tegelwalhalla

Heb je een van onze prachtige tegels gebruikt om je badkamer of keuken een nieuwe look te geven? Van de tegels die je overhoudt maak je een prachtige tafel. Wat dacht je van een kubustafel gemaakt tegels met een speels en opvallend Portugees patroon? Je maakt niet alleen efficiënt gebruik van de tegels, het meubelstuk voegt echt iets toe aan de ruimte.

Bekijk ons assortiment aan wandtegels die je in je badkamer of keuken wilt terugzien. Niet alleen op wanden, maar ook in de vorm van een stoere bijzettafel. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer tips en informatie.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare