Wandtegels voegen in 5 stappen

9 maart 2023

De keuken opgeknapt of de badkamer een makeover gegeven door nieuwe wandtegels aan te brengen? Hoe zorg je ervoor dat je de betegelde wand goed afwerkt zodat die de komende jaren in optimale staat blijft? De wand is niet af voordat je de tegels hebt gevoegd. In deze blog lees je hoe je in 5 stappen wandtegels kunt voegen en wat je daarvoor nodig hebt.

Voorbereiding voor het voegen van wandtegels

De keramische wandtegels zijn geplaatst en zet je een stapje achteruit, dan kijk je tevreden naar het geheel. Je begint het eindresultaat al steeds beter voor je te zien. Maar er is nog werk aan de winkel en een van de taken is het voegen van de wandtegels. Bereid je voor door de nodige middelen in huis te halen en in te lezen waar je op moet letten als je eraan begint. Zorg er bovendien voor dat je zeker weet dat de tegellijm goed is uitgehard voordat je gaat voegen. Dit is meestal 24 uur na het aanbrengen van de lijm. Wil je geen risico’s lopen, dan kan de verpakking van de tegellijm je meer vertellen over de uithardtijd.

Benodigdheden voor het voegen:

  • • Accuboormachine met mixer
  • • Emmer
  • • Rubberen hamer
  • • Nijptang
  • • Stoffer en blik
  • • Spons
  • • Troffel
  • • Voegspaan
  • • Voegmiddel

Hoeveel voegmiddel je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van het oppervlak van de wand. Ook de grootte van de tegels is bepalend. Bij het voegen van grote betonlook wandtegels heb je aanzienlijk minder voegmiddel nodig hebben dan bij kleine hexagon tegels. Op de verpakking staat in de meeste gevallen hoeveel je nodig hebt, bovendien kun je onze specialisten raadplegen om het zeker te weten.

TIP Ga je de tegels op de wand én vloer voegen? Begin dan bij de wand, zodat je nog vrijuit over de vloer kunt lopen.

Stap 1: Leveling systeem verwijderen

Nodig: rubberen hamer

Voor het zetten van de wandtegels heb je een leveling systeem gebruikt. Hiermee is de afstand tussen iedere tegel op de millimeter nauwkeurig gelijk. De eerste stap bij het voegen van de tegels is dat je dit leveling systeem verwijdert. Hiervoor kun je een rubberen hamer gebruiken waarmee je voorzichtig tegen de zijkant van leveling systeem met wig tikt. Sla je op de voorkant, dan heb je kans dat de wig dubbelvouwt of afbreekt.

Stap 2: De ruimte schoonmaken

Nodig: bezem, stoffer, eventueel nijptang, emmer water, spons

In de volgende stap voor het voegen van de wandtegels zorg je dat de ruimte goed schoon en opgeruimd is. Heb je na de vorige stap hier en daar een clip overgeslagen, dan kun je die nog met een tang tussen de tegels weghalen. Lijmresten kun je met een afbreekmes wegschrapen en andere viezigheid neem je af met water en een natte spons. Zo zorg je ervoor dat alle voegen vrij en schoon zijn en dat je kunt beginnen met het voegen van de wandtegels.

Stap 3: Voegmiddel voor tegels aanmaken

Nodig: accuboormachine met mixer, troffel, voegspaan, emmer water, voegmiddel

Voor het voegen van de wandtegels gebruik je voegmiddel. Dit is vaak beschikbaar in diverse basistinten en tegenwoordig breidt het kleurenscala zich steeds verder uit. Met zorg heb je de tegels voor op de wand uitgekozen, dan is het logisch dat de kleur van de voeg er mooi bij past. Komen er bijvoorbeeld witte wandtegels in de badkamer, dan is het goed voor te stellen dat je ook kiest voor een witte voeg.

Wandtegel voegen

Vaak gebruik je gewoon leidingwater om het voegmiddel aan te maken. In sommige gevallen kan het gebeuren dat bij het gebruiken van een donkere antraciet voegmiddel, je in het eindresultaat een witte aanslag in de voegen ziet. Dit kan het gevolg zijn van kalk. In plaats van kraanwater is het raadzaam om dan mineraalwater te gebruiken.

Kijk op de verpakking van het voegmiddel wat de verhoudingen zijn waarmee je tot een mooi mengsel komt. Met de mixer meng je het tot een glad geheel. We raden je aan om het mengsel even een paar minuten te laten staan en daarna nog één keer te roeren. Nu kun je beginnen met het voegen van de wandtegels.

Stap 4: Voegmiddel op tegels aanbrengen

Nodig: voegspaan, troffel, voegmiddel

In deze stap kom je bij het voegen van de wandtegels. Houd hiervoor de voegspaan in de aanslag. We adviseren om van onder naar boven te werken, zodat er bij het afsponzen (stap 5) geen water over de nog te voegen delen loopt.

Voor het voegen gebruik je het smalle stuk van de spaan. Dit heeft het voordeel dat je het voegmiddel goed in de voegen kunt aandrukken en voorkomt dat er luchtgaten ontstaan. Bovendien hoef je maar een smal stukje, namelijk de voeg tussen de tegels, te bedekken en daarvoor heb je niet het brede gedeelte van de spaan nodig.

TIP Werk in hoog tempo om te voorkomen dat het voegmiddel voor het schoonmaken uithardt

Stap 5: Overtollig voegmiddel verwijderen

Nodig: emmer water, spons, afbreekmes

Heb je een gedeelte van de wandtegels kunnen voegen, dan ben je toe aan de laatste stap. Dat is het verwijderen van het teveel aan voegmiddel en het schoonmaken van de wand. Begin door met een natte spons over de voegen te gaan. Let er wel op dat je niet te hard drukt, anders heb je het risico dat je het voegmiddel er weer uit drukt. Heb je de voegen schoongemaakt, ga dan nog een keer met een diagonale beweging over de hele wand voor een net en schoon resultaat. Controleer ook de hoeken die je wilt dichtkitten. Zitten hier resten van voegmiddel, dan kun je die weghalen met een schraapmes. Zo weet je zeker de verbinding na het kitten waterdicht is.

Je wandtegels voegen met advies van Vlagsma Tegelwalhalla

Met bovengenoemde 5 stappen voor het voegen van de wandtegels kun je eenvoudig thuis aan de slag. Kom je er nog niet helemaal uit of heb je vragen bij een van de stappen? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. We helpen je graag met tips en advies zodat je na het voegen van de tegels een mooie, strakke tegelwand hebt gerealiseerd.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare