Wat zijn tegelprofielen en waarvoor worden ze gebruikt?

11 februari 2022

Wanneer je wandtegels plaatst wil je dit natuurlijk wel zo precies en mooi mogelijk doen. Alleen wat zijn tegelprofielen en waarvoor worden ze gebruikt? Tegelprofielen of tegel strips heb je nodig voor de afwerking en bescherming van de uitwendige hoeken van een muur in een betegelde ruimte. Je kunt ze ook gebruik voor beëindiging van tegelwerk als je bijvoorbeeld halverwege de muur stopt met het tegelwerk of om de omlijsting van het deurkozijn. Verder kun je ze gebruiken voor de omranding van het kruipluik in de vloer en voor de overgang naar een ander materiaal.

In deze blog vertellen we je graag meer over wat zijn tegelprofielen en waarvoor worden ze gebruikt.

Waar worden tegelprofielen van gebruikt?

tegelprofielen

Tegelprofielen kunnen gemaakt zijn van PVC, aluminium of roest vrij staal. PVC is de goedkoopste oplossing. Er zijn verschillende kleuren en uitvoeringen. Met een tang kun je de pvc-profielen op maat knippen. Nadeel van deze profielen is kans op verkleuring en de profielen zijn zacht waardoor er nog steeds kans op beschadiging is.

De aluminium profielen worden het meest toegepast. Ze zijn verkrijgbaar in een palet van verschillende kleuren, ze zijn duurzaam en betaalbaar. Met een ijzerzaag of haakse slijper kun je ze bewerken. RVS-profielen zijn het neusje van de zalm. Deze profielen zijn onverwoestbaar en zijn in prachtige kleuren verkrijgbaar. Je bewerkt de profielen met een speciaal rvs-blad op de haakse slijper.

Hoe ziet een tegelprofiel eruit?

Tegelprofielen kun je krijgen in verschillende uitvoeringen. Er zijn kwartronde, vierkante en haakse tegelprofielen verkrijgbaar. De ronde maken het tegelwerk minder hoekig en veiliger voor met name kleine kinderen. Ze kunnen zich niet bezeren aan het hoekwerk van de tegels. Vierkant zorgt voor een esthetisch mooi resultaat. Ze zien er robuust uit en zijn aan beide kanten even breed. De haakse tegelprofielen vallen het minste op in het tegelwerk. Je kunt de tegelprofielen op twee manieren toepassen, zodat ze het minst in het oog springen. De profielen zijn bovendien verkrijgbaar in een bijpassende tegel kleur.

tegelprofielen gebruiken

Verschillende maten

Tegels zijn niet allemaal even dik. Daarom kun je de tegelprofielen in verschillende breedtematen kopen. Van 4 t/m wel 15 mm dikte. De dikte van de tegel plus de lijm bepaalt de maat (breedte) van het tegelprofiel. Is een tegel bijvoorbeeld 8 mm dik dan kun je het beste 9 of 10 mm gebruiken. Daarnaast zijn er nog verschillende lengtes verkrijgbaar. Standaard is een tegelprofiel 270 cm lang maar je kunt ze ook krijgen in een lengte van 300 cm.

hoe ziet een tegelprofiel er uit

Hoe breng ik een tegelprofiel aan?

Een tegelprofiel wordt als volgt aangebracht: breng lijm aan met een lijmkam op de hoek van het tegelwerk. Druk het tegelprofiel met een schuivende beweging in de tegellijm. De lijm komt nu uit de openingen van het profiel. Als het tegelprofiel op de juiste plek zit breng je de tegels aan. Breng licht lijm aan op het uiteinde van de tegel, en druk de tegel met een schuivende beweging op zijn plek. Zorg ervoor dat er voeg overblijft tussen de tegel en het profiel voor een mooi geheel.

Hoe bepaal ik nu welk profiel voor mij de beste keuze is?

Laat je goed adviseren in de winkel waar je tegels aanschaft. Door de grote variatie in tegelprofielen en kleuren is dit soms niet eenvoudig. Zorg ervoor dat de tegelprofielen passen in het grote geheel.
Tot slot is het belangrijk om te letten op eenheid en bedenk goed of het tegelprofiel moet wegvallen in het tegelwerk of juist moet opvallen als accent.

In ons assortiment vind je divers tegelgereedschap om je klus te klare. Tevens staat het verkoopteam van Vlagsma Tegelwalhalla voor je klaar met advies.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare