4 tips voor het kiezen van de beste tegel

16 mei 2023

Het kiezen van een tegel voor in de keuken of badkamer, waar moet je je zoektocht beginnen? Online heb je allerlei interieurplatforms bezocht om je te laten inspireren door de laatste trends. Heb je al concrete ideeën over ontwerpen die je graag terug wilt zien? Of merk je dat je door het aanbod aan stijlen niet goed weet waar je het zoeken moet? In dit blog hebben we 4 tips die je helpen bij het kiezen van de beste tegel.

De ruimte waar de tegels komen

Allereerst de ruimte in huis die je gaat aanpakken. Wordt de keuken onder handen genomen of komen de tegels op de vloer en wand van de badkamer? Als je helder hebt in welke ruimte de tegels een plek krijgen, kun je aan de hand van de rest van de ruimte en de lichtinval je keuze toespitsen. Niet alleen de stijl van het keukenblok of het badkamermeubilair vormt hierin een rol, ook het oppervlak van de te betegelen wanden en vloeren moet worden afgemeten. Hoe meer concrete informatie je hebt, hoe beter je kunt kiezen wat voor tegel je wilt.

Stijl en ontwerp

Dan de volgende tip bij het kiezen van een tegel, die heeft betrekking op de stijl en het ontwerp. In een breed aanbod aan veelzijdige ontwerpen is het soms behoorlijk zoeken naar wat je favoriet is. Misschien vind je het extra spannend om die keuze te maken, omdat je van tevoren niet goed kunt zien hoe de tegels tot uiting komen in de ruimte. Zitten de tegels eenmaal vast, dan kun je ze lastiger vervangen voor een andere uitvoering.

Om die reden is het belangrijk goed na te denken over het ontwerp dat je terug wilt laten komen in het interieur. De kleuren, patronen, vormen en afmetingen van de tegels zijn bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Bovendien is er sprake van een wisselwerking tussen de kleuren van de tegels en de sfeer in de ruimte. Daarbij moet je namelijk rekening houden met de natuurlijke inval van buitenlicht, de verlichting die je in de ruimte hebt en andere kleuren en materialen die terugkomen. Kies je bijvoorbeeld voor een Portugese tegel met opvallend patroon te midden van andere patronen die in de ruimte zichtbaar zijn, wat heeft dat dan voor effect op de sfeer die je wilt creëren?

Om je te helpen bij het maken van de keuze in stijlen en ontwerpen, kun je vaak een aantal monsters thuis ontvangen. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden. Zijn er een aantal tegels waar je tussen twijfelt, dan kun je aan de hand van de monsters goed zien hoe de tegelwand of -vloer er in de ruimte uit gaat zien. Heb je bijvoorbeeld een donkere keuken, dan zal een donkere betonlook vloertegel hier prachtig tot zijn recht komen.

Onderhoud en duurzaamheid

Bij het kiezen van een tegel is het ook essentieel dat je rekening houdt met praktische zaken. Denk aan het onderhoud van de tegel. Je wilt jarenlang genieten van een sfeervolle ruimte waar de tegels een bepalende factor in zijn. Kun je de tegel niet mooi en schoon houden, dan is dat zonde voor de tegel én voor de uitstraling van de ruimte. Kies daarom voor keramische tegels die erg onderhoudsvriendelijk zijn.

Naast onderhoudsvriendelijk zijn keramische tegels ook heel duurzaam. Houd hier rekening mee bij het kiezen van tegels. In een ruimte waar veel geleefd wordt, waar kinderen iedere dag spelen en waar wel eens met meubels wordt geschoven, wil je niet dat krassen en slijtsporen zichtbaar worden op je tegels. De tegels moeten kras- en slijtbestendig zijn, zodat ze over een aantal jaren nog steeds als nieuw zijn. Keramiek heeft het kenmerk goed bestand te zijn tegen krassen en slijtage, waardoor de tegels optimaal onderhouden blijven en dus duurzaam zijn.

Het vaststellen van je budget

Een laatste tip bij het kiezen van een tegel is het budget. Dit is een erg belangrijke factor die je niet alleen helpt te voorkomen dat je te veel geld uitgeeft. Het budget dat je hebt vastgesteld is een richtlijn waarmee je je keuze kunt specificeren. Weet je hoe groot het oppervlak is dat je wilt betegelen, dan kun je eenvoudig berekenen hoeveel tegels je nodig hebt en welke tegels dus binnen het budget vallen. Neem gerust contact met ons op als je hier hulp bij wilt.

Tips voor het kiezen van een tegel bij Vlagsma Tegelwalhalla

We nodigen je graag uit om je te laten inspireren door ons uitgebreide assortiment met allerlei stijlvolle tegels. Neem je bovenstaande tips daarin mee, dan kun je gericht zoeken naar een ontwerp dat perfect bij jou in de smaak valt. Zo creëer je een sfeervolle ruimte met prachtige en duurzame tegels waar je jarenlang plezier van hebt. Meer weten over onze keramische tegels? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en persoonlijk advies.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare