GASTBLOG | Waar moet je op letten bij de aanschaf van spotjes?

14 juli 2023

Heb je eindelijk de keuze gemaakt om spots te laten plaatsen, dan is de volgende stap de aanschaf ervan. Het kopen van spotjes is namelijk de belangrijkste eerste stap om ervoor te zorgen dat een ruimte wordt zoals jij deze voor ogen hebt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat spotjes in de badkamer aan andere eisen moeten voldoen, dan wanneer je kiest voor spotjes boven de eettafel in de keuken. Omdat er zo ontzettend veel opties en functies zijn waar je rekening mee moet houden, is het goed om je eerst even goed in te lezen. Omdat we ons bij Vlagsma goed kunnen voorstellen dat je liever alle informatie gebundeld kunt doorlezen, hebben wij een aantal handige tips voor je, waarmee het kopen van spotjes voor thuis een stuk gemakkelijker wordt.

Verschillende soorten spotjes

Het eerste wat van belang is om te weten, is dat er verschillende soorten spotjes te koop zijn. Het is dus wel belangrijk om de juiste spotjes te kiezen, op basis van de plek waar ze worden geplaatst en ook het uiteindelijke doel. Om je het wat gemakkelijker te maken, hebben we de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet.

Inbouwspotjes

Deze spotjes worden direct in het plafond of de muur ingebouwd en creëren een strakke en naadloze look. Ze zijn perfect voor het verlichten van algemene ruimtes zoals de woonkamer of de keuken. Deze spotjes worden ook wel trimless spots genoemd en hebben dus geen rand, waardoor ze gelijk vallen met het plafond.

Opbouwspotjes

Deze spotjes worden op het oppervlak van het plafond of de muur geplaatst. Ze zijn handig als je geen inbouwmogelijkheden hebt of als je een specifiek gebied wilt verlichten, zoals een kunstwerk of een boekenplank.

Railverlichting

Dit type spotjes maakt gebruik van een rail waarop meerdere spotjes kunnen worden gemonteerd. Dit geeft je de flexibiliteit om de richting van het licht aan te passen en verschillende gebieden te verlichten.

Spots met dimfunctie

Als je de mogelijkheid wilt hebben om de felheid van het licht aan te kunnen passen, zijn spotjes met een dimfunctie ideaal. Hiermee kun je de sfeer in een kamer naar wens aanpassen. Let alleen wel op dat het stroomnet geschikt is of geschikt wordt gemaakt voor een dimmer.

Verschillende kenmerken van de spotjes

Met alleen het type spots ben je er natuurlijk nog niet, dus is het ook belangrijk om de kenmerken van de spotjes te kennen, zodat je weet waar je op moet letten. De eerste is de lichtbron. Je kunt hierbij kiezen uit LED, wat overigens de verstandigste keuze is als het gaat om duurzaamheid en dus ook verbruikskosten. Wil je toch iets anders, dan kan dat ook. Let daarnaast ook op het licht en de felheid hiervan. Dit wordt bij LED vaak uitgedrukt in Kelvin, wat iets vertelt over hoe warm het licht is. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht. Uiteraard moet je daarnaast ook letten op de afwerking en het materiaal, aangezien het wel moet passen binnen je interieur.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare