GASTBLOG | Is jouw woning nog woonproof?

16 juni 2023

Ga je verhuizen naar een oud huis, of woon je al tientallen jaren in je huidige optrekje? Huizen gaan zonder onderhoud niet eeuwig mee. Daarom is het een goed idee om eens in de zoveel tijd te checken hoe woonproof jouw huis nog is. Laat eens een woonconsultant, bijvoorbeeld van schippers-bouwconsult.nl naar je huis kijken. Deze weet precies aan welke eisen jouw woning moet voldoen. Wat moet eens even flink onder handen genomen worden?

Het dak

Jouw huis moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en milieu. Aan het dak zitten doorgaans niet heel veel eisen. De voornaamste eis aan het dak is dat het risico op brand minimaal moet zijn. Hierbij is het belangrijk hoe snel jouw dak vlam kan vatten en de vlammen door het dak de woning in kunnen dringen. Jouw consultant zal met jou naar de constructie en het materiaal van je dak kijken. Regels rondom brandveiligheid veranderen met de jaren. Als jouw huis enkele jaren terug goedgekeurd is, betekent dat niet dat dat dit jaar nog het geval is.

De muren

Aan de muur zitten iets meer eisen. Niet alleen moet deze brandveilig zijn, het kan ook zijn dat jouw muur in de loop der jaren aangetast is door vocht. Om ernstige schade te voorkomen moet daar op tijd iets aan gedaan worden. Ook is het bij moderne huizen in het kader van milieu van belang dat de spouwmuurisolatie in orde is en moet de muur sterk genoeg zijn om het huis te kunnen dragen.

De ramen

Wanneer je voor een nieuwe badkamer gaat, moet je echt kiezen voor eenheid. Door te kiezen voor een geheel in je In het kader van milieu moeten jouw ramen vooral voldoen aan bepaalde isolatiewaarde. Voor nieuwbouwhuizen is dit een must. Je bent niet verplicht je ramen te vervangen als ze niet genoeg isoleren, maar ook voor je eigen comfort is het wel sterk aan te raden.

De fundering

Laat de bouwconsultant voor zover dat mogelijk is ook eens goed naar de fundering kijken. Als jij een fundering van gewapend beton hebt, is de kans groot dat alles dik in orde is. Toch kan na verloop van tijd de fundering wat aan kracht verliezen door invloeden van buitenaf als vocht en schimmel. Misschien is er ook wel schade ontstaan door ongedierte. Hoewel funderingen meestal ontzettend sterk zijn, is het wel belangrijk om je fundering eens in de zoveel tijd goed te laten checken. Een instabiele fundering kan ontzettend gevaarlijke situaties opleveren.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare