Hoe leg ik zelf vloertegels

9 oktober 2018

Bent u van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Dan heeft u vast iets aan onze handige tips. Lees de tips goed door en u kunt straks vol trots vertellen dat u de vloer zelf heeft gelegd. Gegarandeerd vlak en strak!

1. MAAK VAN TEVOREN EEN LEGPLAN

Meet het vloeroppervlak en bereken hoeveel vloertegels u nodig hebt. Maak desnoods een schets op papier (op schaal) en bepaal van te voren hoe u de tegels wilt leggen en hoe u ze het beste over de ruimte kunt verdelen. In de meeste gevallen zult u met passtukken moeten werken. Zorg ervoor dat de passtukken aan beide zijden van de vloer even groot zijn.

2. BESTEL ALTIJD VOLDOENDE TEGELS

Bereken hoeveel vierkante meter u nodig heeft door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Vermeerder dit met minimaal 5% tot 10% voor snij- en breukverlies. Zorg ervoor dat u altijd voldoende vloertegels bestelt. U zult wellicht extra tegels nodig hebben om als passtuk te gebruiken en het is aan te raden altijd een aantal vloertegels reserve te houden. Als u om een of andere reden later eens extra tegels moet uitbreken, kunt u ze meteen vervangen.

3. ZORG VOOR EEN DROGE EN VLAKKE ONDERGROND

Zorg ervoor dat de onderliggende dekvloer schoon, vrij van onthechtende middelen en voldoende droog is. Bij nieuwbouwwoningen duurt dit droogproces minimaal 4 weken, meestal zelfs nog langer. Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen.

Afhankelijk van de ondergrond, kan het noodzakelijk zijn de vloer voor te strijken met een voorstrijk of een primer. Op die manier is het mogelijk om bijvoorbeeld een tegelvloer over een bestaande tegelvloer heen te leggen. Let er hierbij op dat u de bestaande tegelvloer ook voldoende heeft ontvet.

Anhydriet ondervloer: de vloer opschuren en tweemaal voor behandelen met Sopro GD749 voorstrijkmiddel.
Cementdekvloer: als de vloer erg droog is, voor behandelen met Sopro GD749 voorstrijkmiddel.
Bestaande tegelvloer: ontvetten en daarna voor behandelen met Sopro hechtprimer HPS673.
Plaatmateriaal: altijd voor behandelen met Sopro hechtprimer HPS673.

4. BEGIN MET TEGELEN

Zorg er altijd voor dat u rechte lijnen uitzet voordat u begint met tegels leggen. Dit kan door spandraden uit te zetten of door rechte lijnen op de vloer af te tekenen. Maak de tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing op de zak. Wij adviseren atltijd Sopro 808 of Sopro 450, afhankelijk van de ondergrond. Deze lijmen zijn geschikt voor vloerverwarming.
Maak niet meer lijm aan dan u in één uur gebruikt, om uitdroging te voorkomen. Breng met een troffel de tegellijm aan en verdeel deze gelijkmatig met een vertande lijmkam. Druk hierbij de lijmkam stevig tegen de vloer. De lijm droogt snel, dus breng niet meer dan 1 m2 lijm aan. Werk altijd naar de uitgang van de ruimte toe.

5. GEGARANDEERD VLAKKE TEGELS MET ONS TILE LEVEL SYSTEEM

Het is verstandig om de keramische vloertegels te leggen met ons tile level systeem. De vloer komt dan gegarandeerd vlak en strak te liggen. Het tile level systeem bestaat uit een voetstukje, een keg en een tang. De dikte van het voetstukje bepaalt de voegbreedte. Er zijn verschillende diktes verkrijgbaar. Zorg er altijd voor dat u de achterkant van de tegel voorziet van een schraaplaag lijm. Dit voorkomt dat de tegels los kunnen komen uit de lijm tijdens het aanspannen met de tang.

tile level systeem bij Vlagsma tegelwalhalla        tile level systeem bij Vlagsma tegelwalhalla

De voetstukjes komen onder twee naast elkaar liggende tegels in de lijm en aan de bovenkant gaat vervolgens een keg door het voetstukje heen. Door deze met de tang aan te spannen, komen de tegels zuiver vlak te liggen. De volgende dag, als de lijm uitgehard is, kunt u de keggen verwijderen en het voetstukje gemakkelijk afbreken. De vloer is nu klaar om te voegen.

6. HET VOEGEN VAN DE VLOER

Na ca. 24 uur is de lijm uitgehard en kunnen de keggen en voetsukjes eenvoudig worden verwijderd met wat handig voetenwerk of met een rubberen hamer. Het breekpunt onderaan de strip zorgt ervoor dat er geen resten in de voeg achterblijven.

Hierna kunnen de vloertegels gevoegd worden. Wij adviseren om hiervoor Sopro DF 10 DesigVoeg te gebruiken. Deze flexibele voeg is verkrijgbaar in diverse kleuren, zodat er altijd een bij de vloer passende voegkleur kan worden gekozen.

Maak de voegmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing. Doe dit bij voorkeur niet met de hand maar met een mechanische garde menger. Na het mengen moet de voegmorgtel nog enkele minuten blijven staan. Roer deze voor het gebruik nog even kort om en breng deze aan met een rubberen spaan.

Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard.  Verwijder eventueel gemorst voegmiddel direct met een vochtige spons en let er daarbij op dat u geen voegmiddel uit de voeg veegt. Maak na circa 2 uren nogmaals met schoon water en een spons de vloer helemaal schoon. De laatste cementsluier laag wordt zodoende ook verwijderd.  Na ca. 24 uur is de voeg uitgehard.

Alle inwendige aansluitingen (dus bijvoorbeeld in de hoek van de vloer-wand) moeten vrij zijn van lijm- en voegresten en met een elastisch blijvende kit te worden afgekit, bijvoorbeeld Sopro Keramiek silicone. Deze kit is in dezelfde kleur als de voeg verkrijgbaar voor een mooi geheel.

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma

Klanten beoordelen Vlagsma Tegelwalhalla met 9.1 van de 10. Gebaseerd op 262 ervaringen. Bekijk hier onze 262 beoordelingen via The Feedback Company