Zelf wandtegels plaatsen in slechts 7 stappen

14 september 2021

Tegels in het algemeen en dus ook wandtegels kun je met recht een mode product noemen.
Omdat de tarieven van een professionele tegelzetter juist in deze tijd van hoogconjunctuur fors zijn is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om te kiezen voor zelf wandtegels plaatsen in de badkamer of het toilet. Heb je geen ervaring met het verlijmen van wandtegels? Geen probleem, met de juiste info, materiaal en de juiste aanpak is het zeker mogelijk om tot een goed resultaat te komen.

In deze blog gaan we het hebben over zelf wandtegels plaatsen in 7 stappen, zodat je zelf goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Wandtegels mogen namelijk niet ontbreken als toilettegel of voor in de badkamer. Ze beschermen de wanden namelijk tegen vocht en viezigheid.

Stap 1: Het kiezen van de wandtegels

Wandtegels heb je in allerlei verschillende stijlen van super modern tot nostalgische rustieke tegels en uiteraard alles wat daar tussen inzit. Doordat de hedendaagse technieken zo zijn uitgebreid kun je tegels in allerlei vormen en afmetingen krijgen. Vierkant, rechthoekig, rond, hectagone, octagone, drupvorm etc… van heel klein (mozaïek) tot heel groot (slabs).

hoe tegels plaatsen

Stap 2: Het berekenen van de hoeveelheid tegels die je nodig hebt

Meten is weten. Voor je naar de winkel gaat of op internet gaat shoppen is het handig om alvast een berekening te maken van het aantal vierkante meters dat je nodig hebt. Voor wandtegels kun je de volgende berekening hanteren: De strekkende meters (omtrek) maal de hoogte maal 10% (gemiddelde snijverlies ) en dan op volle doos afronden. De doosinhoud is bij geen enkele tegel gelijk. Rond altijd omhoog af op volle doosinhoud. Beter een doosje over dan een doosje te weinig.
Na bestellen kan kleurverschil betekenen. Dus dit raden we af.

Stap 3: Goed gereedschap is het halve werk  

Voordat je begint met zelf wandtegels plaatsen is het belangrijk om te zorgen voor een goede lijmspaan het liefst met soft grip handvat. Het formaat van de tegel bepaalt de vertanding van de lijmspaan. Hoe groter de tegel hoe groter de vertanding. Verder heb je een tegelzetter potlood nodig, een laser of waterpas, een mengkuip, elektrische menger, tegeltang, slijptol met diamantschijf, zaagtafel of plank tegelsnijder, emmer, spons, voegbord, schoonmaakbassin, tegelboor en een troffel. Er komt dus wel het nodige gereedschap bij kijken.

badkamer wandtegels plaatsen

Stap 4: Gebruik altijd professionele materialen

Om je wandtegels te plaatsen heb je een goeie flexibele lijm ( sopro 450 ) nodig. Welk type lijm je moet gebruiken is altijd afhankelijk van de ondergrond en het formaat en type tegel die je gaat toepassen. Je hebt de keuze uit kant en klare pastalijm of een poederlijm waarbij gezegd moet worden dat de pastalijm onder de gemak producten valt, maar poederlijm kwalitatief beter is.

Gebruik bij een zuigende ondergrond, zoals bijvoorbeeld gips, een primer voor zuigende ondergronden (sopro GD 749). Bij niet zuigende ondergronden, zoals tegels hechtgrond (HPS 673). Gebruik een flexibele voeg en sanitair kit in de juiste kleur (sopro df 10 ). Voor het waterdicht maken van bijvoorbeeld het natte gedeelte in een badkamer gebruik je kimpasta en band (sopro ADS 630). Laat je bij twijfel altijd adviseren door een tegelspecialist, zoals ons van Vlagsma Tegelwalhalla.

Stap 5: Uitzetten van de te plaatsen tegels

Als je verstandig bent maak je van je tegelklus geen haastklus. Bekijk eerst rustig de situatie.
Zorg voor symmetrisch tegelwerk. Zoek het midden van de wand op en plaats een verticale waterpas lijn of werk met een laser. Zorg er voor dat de onderste rij zuiver waterpas is. Eventueel laat je de onderste rij open en plaats je een lat waterpas op de muur. Vervolgens kun je vandaar stapelen met gebruik van afstand houders. De volgende dag verwijder je de lat en plaats je ook de onderste rij.

Stap 6: Het plaatsen van de tegels

Daar waar je wilt beginnen met het plaatsen van de wandtegels lijm je met de vertanding kant van de lijmspaan de muur in. Lijm niet een te groot stuk van de muur in verband met de beperkte opentijd van de lijm. Voorkom vliesvorming waardoor de tegels eventueel een mindere hechting met de lijm hebben. Snijd de tegels op maat met de zaagtafel met diamantschijf of gebruik een plank tegelsnijder. Gebruik de haakse slijper met diamantschijf voor het maken van een gat voor bijvoorbeeld een stopcontact.

Teken het gat op de achterkant van de tegel af en snij ook vanaf de achterkant het gat in de tegel. Je kunt ook gebruik maken van een tegelboor. Verwerk nooit een natte tegel omdat de hechting dan niet optimaal is. Verwijder overtollig lijm met een natte spons, wat weer bevorderlijk is voor mooi voegwerk. Gebruik voor de uitwendige hoeken tegelprofielen in de gewenste kleur. Voor mooie uitwendige hoeken gebruik je aluminium of rvs tegelprofielen.

Stap 7: Wandtegels voegen en kitten

Wacht minimaal 24 uur, maar liever nog iets langer voordat je de tegels gaat voegen. Indien de lijm nog niet helemaal is uitgehard kun je anders vlekvorming in je voegen krijgen. Haal de voegkruisjes of afstand houders weg en verwijder eventueel achtergebleven lijm en andere viezigheid op de tegels met warm water. Meng het voegsel mechanisch en laat het drie minuten rijpen. Daarna nogmaals mengen tot een zalvige substantie en voeg nooit water bij. Smeer het voegsel met het voegbord op de tegels. Verwijder het voegsel na een minuut of 10 met het sponsbord en verschoon op tijd het water. Doe wand voor wand.

Houd rekening met de temperatuur die zomers natuurlijk anders is dan in de winter. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn van invloed op de droogtijd van het voegsel. Spons nadat je alle muren hebt gedaan alles nog een keer af met helder schoon water. Na 48 uur kit je de staande en liggende hoeken van de tegels. Zorg ervoor bij het voegen dat die open blijven. Gebruik een hoogwaardige santitairkit in de gewenste kleur. Een mooie niet te brede kitvoeg camoufleert de snijkant van de tegels en zorgt voor een waterdicht geheel.

Zelf wandtegels plaatsen wordt een eitje

Nu je de belangrijkste stappen weet in het proces van wandtegels plaatsen is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Stap voor stap uiteraard. In ons assortiment vind je een uitgebreid aanbod in verschillende wandtegels die tevens te gebruiken zijn voor verschillende ruimtes in huis. Neem vooral een kijkje en bij vragen of advies contact met ons op. Wij helpen en adviseren je dan graag persoonlijk verder.

Bericht delen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van Vlagsma



iDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare