GASTBLOG | Vochtbestrijding; een aantal tips

14 december 2020

Tips voor vochtbestrijding zijn essentieel voor elk huis. Heb je een vochtprobleem, dan kost het onderhoud van je pand niet alleen meer door de schade door water dat door muren en plafonds sijpelt, maar ook doordat er schimmel kan ontstaan. En als er niets aan wordt gedaan, kan schimmel luchtwegaandoeningen veroorzaken bij mensen die in het pand wonen. Dus wat zijn enkele manieren om dit te voorkomen? blijf lezen.

1. Het vocht identificeren

De eerste stap bij het beheersen van vocht is om te weten waardoor het in het gebied wordt veroorzaakt. Het kan ofwel opstijgende damp zijn, binnendringende damp of een combinatie van beide. Hier zijn enkele handleidingen over hoe je ze kunt identificeren:

  • Optrekkend vocht – Druipende muren en witte zout vlekken rond ramen en deurkozijnen zijn de meest voorkomende tekenen van opstijgende damp. Dit wordt veroorzaakt doordat grondwater door het metselwerk van je woning omhoog sijpelt.
  • Indringende damp – Zwarte schimmel- en watervlekken op plafonds, muren en meubels wijzen op binnendringende damp. Dit wordt veroorzaakt wanneer vocht van buitenaf (regen, sneeuw, etc.) je woning binnenkomt.

2. De vochtbron repareren

Als je hebt vastgesteld dat een van deze oorzaken je probleem is, is het tijd om ze op te lossen. Als dit betekent dat er timmerlieden moeten komen om muren eruit te halen en opnieuw te pleisteren, dan is dat maar zo. Hoe eerder je dit doet, hoe beter, want het betekent ook minder kosten op de lange termijn.

3. Installeren van externe drainagesystemen

Als je moeite hebt met het beheersen van vocht, dan kan het zijn dat je woning zich op een gebied bevindt waar regenwater zich gemakkelijk ophoopt of dat er geen goten zijn om te voorkomen dat het wegstromende water je muren en dak binnendringt. Een eenvoudige oplossing zou zijn om externe drainagesystemen te installeren om het overtollige water af te voeren.

4. Je huis in de eerste plaats droog maken

Voor deze stap moet je eventuele problemen in je muren en dak oplossen die vocht veroorzaken. Controleer op gaten, scheuren of andere beschadigingen in deze delen van je huis. Als alles in orde is, moet je mogelijk dakventilator of luchtontvochtigers installeren om de lucht in uw huis te helpen drogen.

5. Je isolatie controleren

Enkele oorzaken van vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, kunnen worden opgelost met goede isolatie. Door ervoor te zorgen dat je muren en plafonds voldoende geïsoleerd zijn, kun je in de eerste plaats voorkomen dat er vocht naar binnen komt.

6. Je muren schilderen

Door je muren te schilderen, kan er ook geen vocht doorheen sijpelen, omdat het oppervlak waterbestendig wordt. Sommige verven zijn speciaal gemaakt om de weerstand tegen vocht te verhogen, dus controleer dat wanneer jej verf voor het interieur van je huis uitkiest.

7. Je eigendom regelmatig schoonmaken

Dit is sowieso een goede gewoonte om aan te beginnen, maar het is vooral belangrijk als het gaat om vochtregulatie. Door regelmatig gebieden te reinigen die gevoelig zijn voor waterschade (ramen, muren, vloeren, enz.), kun je schimmelvorming en meeldauw voorkomen.

Met deze tips in gedachten kun je helpen om je huis droog en vrij van vochtschade te houden. Volg deze tips en je bent op weg naar een vochtvrije woning!

Bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Actueel van VlagsmaiDeal
PayPal
Sepa
Mastercard
Visa
American Express
Bancontact
Cartasi
Cartebancare